05/27/12 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Лекарство унищожава стволови ракови клетки

Екип от Университета Макмастър в Канада е открил лекарство - тиоридазин, което успешно убива стволовите клетки на рака при хората, като избягва негативните странични ефекти на нормалното лечение на рак, предаде “Сайънс дейли”.
“Необичайното в нашето откритие е начинът, по който това лекарство убива раковите стволови клетки; като ги променя в неракови клетки”, заяви Мик Бхатия, основен ръководител на проучването и научен директор на института „Макмастър“ за изследването на стволовите клетки и рака. За разлика от химиотерапията и радиотерапията, тиоридазинът, изглежда, няма ефект върху нормалните стволови клетки.
Изследването, публикувано на 24 май в научното списание Cell, обещава разработването на нова стратегия и метод за разработването на лекарства за лечението на различни видове рак. Изследователският екип е открил и още десетина други лекарства, които имат добър потенциал за постигане на същия ефект. В продължение на 15 години някои изследователи вярваха, че стволовите клетки са в основата на много видове рак. През 1997 г. канадски изследователи първи откриха раковите стволови клетки в някои видове левкемия. Раковите стволови клетки са били откривани и в рак на кръвта, гърдата, мозъка, белите дробове, простата, яйчниците и червата. За да изследват множество различни съединения, изследователите от „Макмастър“ са създали напълно автоматизирана роботизирана система, с която да идентифицират няколко лекарства, включително тиоридазин. “Сега можем да изпробваме хиляди съединения, като накрая определим лекарството, което има малък ефект върху нормалните клетки, но убива клетките, които водят до началото на тумора”, подчертава Бхатия. Следващата стъпка е да се изпробва тиоридазинът в клинични тестове, като се наблегне на пациенти с остра миелоидна левкемия, която се е появила отново след химиотерапия. Бхатия иска да разбере дали лекарството може да накара техния рак да отстъпи и като атакува корена на рака – стволовите му клетки, да му попречи да се появи отново. Изследователите вече са направили планове за провеждане на клиничните изпитания. Екипът на Бхатия е открил, че тиоридазинът работи чрез повърхностния рецептор на раковата клетка както при пациенти с левкемия, така и с рак на гърдата. Това означава, че може да е възможно да се използва като биологичен маркер, който да позволи ранното откриване и лечение на рак на гърдата и ранни симптоми за развитието на левкемия. Следващата стъпка ще бъде да се провери ефективността на лечението при други видове рак. В допълнение екипът ще изследва няколко лекарства, открити заедно с тиоридазина. В бъдеще хиляди други съединения ще бъдат анализирани с роботизираната система за наблюдение на стволовите клетки в партньорство с академични групи и индустрията. “Целта на всички партньори е еднаква – да открием уникални лекарства, които да променят начина, по който се борим с рака и го лекуваме.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване