05/27/12 19:04
(http://www.klassa.bg/)

Марси Рийс е новият US посланик у нас

Марси Рийс ще замести Джеймс Уорлик като посланик на САЩ у нас. Това стана ясно, след като президентът Барак Обама обяви на сайта на Белия дом нови посланически назначения, сред които и в България. Така на практика се потвърдиха слуховете, че посланик Уорлик няма да изкара обичайния за американската дипломация 3-годишен мандат.
В момента г-жа Марси Рийс е главен заместник помощник-секретар на САЩ към Бюрото за контрол над въоръженията, верификацията и съответствието. Между 2008 и 2009 година Рийс е била главен заместник-помощник на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси. Служила е като съветник по политическо-военните дела в американското посолство в Багдад, като посланик на САЩ в Албания (2004- 2007) и като ръководител на мисия към американското представителство в Косово (2003-2004).
Сред длъжностите, които е заемала г-жа Марси Рийс, са още постове към американските мисии в Брюксел и Анкара.
За смяна на Джеймс Уорлик се заговори още в началото на месец април. Тогава дипломатът отрече, като изтъкна, че неговото лично желание е да остане в България възможно най-дълго.
В България посланик Уорлик неведнъж беше критикуван за намеса във вътрешните дела на страната, както и за изказвания, твърдения и коментари за политическия живот. Той лобира за разработването на находища на шистов газ в България и публично се обяви против мораториума, гласуван от парламента тази година.
Аз съм публична личност и често се изказвам по различни теми, защото представлявам не само правителството, но и народа на САЩ. Това заяви Джеймс Уорлик пред bTV. Интервюто с него обаче е взето преди новината, че ще бъде заместен от Марси Рийс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване