05/27/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Време е Гърция да си плати сметката

Международният валутен фонд (МВФ) няма да облекчи условията по спасителния пакет за Гърция, обяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард в интервю за в. „Гардиън“.
Тя призова гърците да си плащат данъците и заяви, че е по-притеснена за тежкото положение на децата в Субсахарска Африка, отколкото за хората от тежко засегната от кризата Гърция. Лагард посочи, че е дошло “времето за равносметка за Гърция”.
Запитана, дали може да не мисли за майките в Гърция, които не могат да си позволят детегледачки, или за пациентите, неспособни да купят животоспасяващи лекарства, Лагард отвърна: "Мисля си повече за дечицата в някое малко село в Нигер, които учат само 2 часа на ден, имат по един стол за трима и много искат да получат образование. За тях си мисля непрекъснато. Защото смятам, че те се нуждаят от повече помощ, отколкото хората в Атина."
"Знаете ли какво? Що се отнася до Атина, мисля си също за всички онези, които непрекъснато се опитват да не плащат данъци. Всички в Гърция, които опитват да се измъкнат. Мисля, че гърците трябва заедно да си помогнат, като започнат да си плащат данъците", посочи шефът на МВФ. А на въпроса, дали това означава, че гърците и другите в Европа са си поживели добре и е дошло време за разплата, тя отговори: "Точно така. Да."
Водачът на социалистическата партия Пасок в Гърция Евангелос Венизелос прие като обида към сънародниците му призива на Лагард гърците да си плащат данъците. „Никой не може да унижава гръцкия народ по време на криза и аз се обръщам по-специално към г-жа Лагард, която с думите си обиди гърците, заяви Венизелос. Призовавам я да коригира и да преосмисли онова, което е искала да каже, добави Венизелос.
В средата на миналата седмица шефът на МВФ отчете напредъка на Атина в интервю за Би Би Си: "Гърците направиха огромни усилия. Но те трябва да направят още. Трябва да се въведат повече структурни реформи, трябва да се съберат повече данъци." По думите й членството в еврозоната има своята цена. „Тази цена е подобрена продуктивност на работната сила, структурни реформи, фискална консолидация, когато страната има такъв висок дефицит, и на по-нататъшен етап завръщане на финансовите пазари и тези мерки трябва да бъдат предприети”, каза още Лагард.
Темата Гърция бе сред основните и на неформалната среща на лидерите от ЕС, на която присъства и премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. "Гърция да остане в еврозоната, като същевременно изпълнява своите ангажименти", бе основният лайтмотив след дискусията. Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че придържането към поетите ангажименти и най-вече по-нататъшното намаляване на дефицита и извършването на структурни реформи са ключът за оставането на Гърция в еврозоната. Новият френски президент Франсоа Оланд изрази надежда, че изборите на 17 юни ще сложат край на политическата криза. В крайна сметка обаче не бе даден ясен отговор на въпроса, необходимо ли е изготвяне на план „Б“ при сценарии „Гърция извън еврозоната“. Според бившия гръцки премиер Лукас Пападимос, цитиран от Франс прес, не е изключено да се правят планове за излизането на Гърция от еврозоната, като такъв ход може да засегне дори държавите извън валутния блок. А министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей призна в интервю за „Дейли мейл“, че британското правителство работи върху план за ограничаване на вълна от нелегални имигранти, в случай че еврозоната се разпадне.



Атина пише план за събиране на приходи

Специален план за спасяване на приходите разработва екипът на финансовото министерство, за да бъде избегнато „корабокрушението“ на бюджета още през първата половина на годината, съобщи GrReporter. За тази цел данъчните служби пристъпват към незабавно изпращане на уведомителни писма за дължимите данъци, препоръчват доброволното прекратяване на дейността на фирмите, продължават преследването на просрочените задължения дори ако става въпрос за 300 евро. Освен това за по-доброто следене на всички длъжници се създава телефонна централа в Главния секретариат за информационни системи, като в същото време продължава натискът върху директорите на данъчните подразделения да активират механизма за извършване на проверки на пазара, тъй като укриването на данъци продължава да „процъфтява” и никой не издава касови бележки. Ще бъдат изпратени и уведомителните писма за извънредния данък недвижими имоти за 2009 г., а в първите дни на юни - и първите около 500 000 уведомителни писма за данък общ доход на физическите лица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване