05/27/12 14:36
(http://www.klassa.bg/)

Южна Африка и Австралия ще изградят съвместно най-големия телескоп света

Южна Африка и Австралия съвместно ще "подслонят" най-големия телескоп в света, обединявайки се в международен консорциум, който ще ръководи проекта, предаде Си Би Ес.
Проектът, наречен СКА ( Square Kilometre Array), на стойност 2 млрд. долара, ще е съставен от множество американски радиотелескопи, които ще започнат да се инсталират през 2016 г. Проектът трябва да бъде готов до 2024 г. Небето ще бъде изучавано с помощта на 3000 параболни чинии с диаметър 15 м, статични антени, които улавят средни и нискочестотни радиовълни, разпръснати на хиляди километри. Радиосигналът, улавян от всички СКА антени, ще бъде еквивалентен на един гигантски телескоп с чиния с размери от един квадратен километър. Антените ще бъдат подредени в спирални ръкави, простиращи се на най-малко 3000 километра от централното ядро. Гигантският телескоп ще бъде 50 пъти по чувствителен и ще сканира небето 10 000 пъти по-бързо от всеки съществуващ телескоп, като общата площ на сканирано небе ще бъде 1 млн. квадратни километра.
Приетото преди дни в Амстердам решение телескопът да се раздели между две държави, ще оскъпи проекта с 10%, но ще разшири възможностите на телескопа. Чрез него учените се надяват да разберат ранните етапи на формиране на Вселената, еволюцията на първите звезди и галактики, както и да проверят съществуващите хипотези за същността на гравитацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване