05/28/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Москва: Престанете с опитите да свалите режима на Асад

Русия смята, че основното в Сирия е всички страни да спрат насилието, а не кой е на власт, предаде РИА “Новости”. Руският външен министър Сергей Лавров подчерта след преговори с британския си колега Уилям Хейг в Москва, че съдбата на страната трябва да се реши от самите сирийци. Лавров каза още, че Москва подкрепя плана на специалния пратеник на ООН Кофи Анан, а не смяната на режима, предаде АФП.
От своя страна Уилям Хейг обвини режима в Дамаск за убийствата в Хула, при които загинаха над 100 души, включително жени и деца. Селището е било подложено на артилерийски обстрел, но много от тях са били застреляни от близко разстояние според наблюдателите на ООН. Лавров заяви, че отговорността на режима и опозицията е обща, въпреки че без съмнение правителството в Дамаск е използвало танкове. Той добави, че Москва оказва “ежедневно” натиск на Дамаск и е помогнала за приемането на плана на Анан. Заместникът на руския представител в ООН Александър Панкин изрази и съмнения, че убийствата може да са “провокация”, включително от чужди специални служби.
Китай също се присъедини към призивите на Русия за разследване на инцидента в Хула. Пекин поиска и спиране на насилието и прилагане на плана на Анан. Първата партия в египетския парламент, тази на “Мюсюлманските братя”, призова правителствата на арабските, ислямските и западните страни “и жителите на свободния свят” да се намесят в Сирия, за да сложат край на “кланетата, особено след провала на международните сили и наблюдатели да ги спрат”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване