05/29/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

5,8 и 5,4 по Рихтер разтърсиха Емилия Романя, жертвите са най-малко 15

Трус с магнитуд 5,8 по Рихтер бе регистриран в 9,3 минути вчера в областта Емилия Романя с епицентър в провинция Модена. В 12,56 минути местно време последва ново силно земетресение от 5,3 с продължителност около 30 секунди. Следващият вторичен трус
пак бе над 5-а степен. Жертвите през деня непрекъснато се увеличаваха и достигнаха 15, като под развалините на няколко фабрики издирванията продължиха и до редакционното приключване на броя. Всички загинали са в района на Модена. Трима души са починали от паднал навес на фабрика в Медола, други трима са загинали в Сан Феличе, двама в Мирандола и един в Кавецо. Работник бе измъкнат жив изпод развалините на предприятие в Мирандола. Починал е и главният свещеник в Роверето ди Нови, но не е ясно дали не е получил сърдечен удар. Историческият център в Кревалкуоре край Болоня се е срутил и само там са останали без дом 2000 души.
На 20 май земетресение от 6-а степен с епицентър пак на север от Болоня взе 7 жертви и остави 7000 души без покрив.
Трусовете вчера бяха усетени в цяла Северна Италия и дори в Австрия. В Болоня и Милано хората изскочиха на улицата. Паника имаше и в Парма, където в един от хотелите бе националният отбор на Италия по футбол преди планираната за снощи приятелска среща с Люксембург. След трусовете тя бе отменена. От съображения за сигурност влаковете по основните жп линии между Болоня, Падуа, Верона и Пиаченца се движеха с намалена скорост до 100 км час. Бяха евакуирани в района училища, университети, обществени и исторически сгради и предприятия, вкл. тези на Ferrari, Lamborghini e Ducati.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване