05/29/12 15:24
(http://radiomilena.com/)

UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишения

3b4f3698f2286a200bea20ba1f64bd82 300x182 UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияДецата в България и Румъния живеят в най-големи лишения и бедност. Това сочат данните от доклад на UNICEF за детската бедност от 2009 година. По този показател страната ни се нарежда на второ място, като положението е по-зле единствено в Румъния, където 72% от децата страдат от лишения. След България е Унгария с 31%, предаде агенция КРОСС.

 

Скандинавските страни – Исландия, Швеция, Норвегия, Финландия се грижат най-добре за децата си, като този процент там е под 3.

Докладът отчита два типа бедност в развитите икономики, която изследва лишенията за децата, а другата измерва относителната бедност. Данните са от 2009 г. и не отразяват последиците от икономическата криза. Първият критерий за сравнение, индекс на лишенията, показва процентът на децата, които нямат достъп до поне две от 14 променливи, смятани за нормални – например три хранения на ден или пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

Резултатите показват, че в изследваните 31 страни около 15% от децата „търпят лишения“ поне по два основни елемента. Сред 14-те най-богати страни две имат процент на лишения за децата над 10% – Франция (10,1%) и Италия (13,3%). В същото време обаче Франция заделя най-много държавни средства за децата (3,7% от БВП спрямо 2,2% средно за изследваните страни), показва докладът.

Вторият изследван критерий е относителната бедност или процентът на децата, които живеят в домакинства с разполагаем доход под 50% от средните доходи за страната, в която се намират. И по този критерий северните страни и Холандия са с най-нисък процент на относителна бедност на децата – около 7%. За сметка на това над 20% от децата в Румъния и САЩ живеят в относителна бедност.

 UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишения

bookmark UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияsvejo UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияgoogle UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияdelicious UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияstumbleupon UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияfacebook UNICEF: Децата в България живеят в бедност и лишенияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване