05/29/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев приема 236 абитуриенти от специализирани домове в Бояна

236 абитуриенти (148 момчета и 88 момичета) от 51 специализирани домове, общински институции и училища за предоставяне на социални услуги на деца, лишени от родителска грижа, ще бъдат гости днес на президента Росен Плевнелиев на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. Мероприятието ще е в Дом № 2 на резиденция “Бояна”, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2.
Преди началото на бала в 15.30 часа президентът Плевнелиев ще открие  традиционната борса, на която ще бъдат представени трудовите, образователни и социални възможности за реализация на младите хора от домовете. Тази година подборът на фирмите и университетите, участващи на борсата, е направен на базата на предварително изготвена анкета сред младежите и отчита техните желания за професионално развитие. Досега младежите са посочили строителството, металургията, енергетиката, недвижимите имоти, комуникациите, мебелостроенето и др. като сфери за бъдеща професионална реализация.
При събеседването с представителите на образователните институции и фирмите, предлагащи работа, младите хора ще бъдат подпомогнати от 14 трудови медиатори от Агенцията по заетостта. С нейна подкрепа над 20 от абитуриентите вече са получили предложения за работа. Събеседването по време на трудовата борса ще бъде удостоверено със сертификат за участие, който младежите ще могат да използват и в регионалните бюра по труда.
Агенцията по заетостта ще финансира обучението на младите хора, които желаят да придобият професионална квалификация. Ще бъде дадена възможност за стажуване в рамките на шест месеца при конкретен работодател, на когото ще бъдат възстановени изплатените средства за заплата, социални и здравни осигуровки на младежите за целия период на стажа.
Със свои щандове в борсата ще участват най-големите работодателски съюзи и браншови организации, представители на Министерство на отбраната и висши училища.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване