05/29/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Протестиращи в Египет подпалиха предизборния щаб на кандидат-президент

Египетският кабинет свика извънредна среща вчера, след като протестиращи подпалиха предизборния щаб на кандидата за президент Ахмед Шафик, представител на режима на сваления президент Хосни Мубарак, предаде АФП.
Офисите на щаба на бившия премиер и генерал бяха подпалени от египтяни, недоволни, че избирателната комисия обяви участието му във втория кръг на президентските избори, където той се изправя срещу кандидата на ислямистите от “Мюсюлмански братя” Мохамед Мурси. Представител на армията заяви, че управляващите имат планове за справяне с всякакви форми на насилие преди решителните избори на 16-17 юни. Осем заподозрени са арестувани край офисите след нападението. Всички мебели в двуетажната сграда са били съборени или счупени, както и вратите и прозорците. Поддръжниците на Шафик обаче заявиха, че щабът ще бъде възстановен и той ще продължи кампанията си.
След нападението част от протестиращите са се върнали на знаковия площад “Тахрир” - център на миналогодишното въстание срещу Мубарак, като са разпръсквали по пътя брошури на Шафик. Мнозина се обявяват и против двамата кандидати. Изглежда, те са поддръжници на Хамдийн Сабахи, който не достигна до втория тур. Няма данни за жертви в щаба, а пожарникарите съобщават, че огънят е бил овладян бързо.
Никой от 13-те кандидати за президент не получи мнозинство на първия кръг на 23 и 24 май. Мурси спечели 24,77% от гласовете, малко пред Шафик с 23,66%. Двамата претенденти са на противоположните полюси в политическия спектър на страната, разединена след миналогодишното въстание. Сега те се опитват да получат подкрепата на загубилите кандидати и техните гласоподаватели. “Мюсюлманските братя”, които загубиха доверието на много други политически партии след успеха си на парламентарните избори, предупредиха, че евентуална победа на Шафик ще изложи страната на опасност. Ислямистите обещаха да бъдат по-отворени и умерени.
Участието на Шафик в изборите е под заплаха и от страна на съда. На 11 юни Върховният конституционен съд на Египет трябва да разгледа конституционността на закона, който забранява на високопоставени служители от ерата на Мубарак да се кандидатират за държавни длъжности.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване