05/30/12 12:08
(http://radiomilena.com/)

Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба

sakrovishte3 300x221 Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба С древни тракийски орфически ритуали ще бъде открита изложбата „Най-големите съкровища на траките“ утре от 20.00 часа пред Културен център „Морско казино“. Специално за жителите и гостите на града Дионисиев царски ритуал ще пресъздаде духа на тракийските тържества.

Дегустация на вино в сребърни реплики на автентични тракийски съдове – ритони и дегустация на мистичния хляб, направен от лимец /древно жито/, използван предимно при ритуали и религиозни обреди от времето на тракийската цивилизация, ще върне зрителите хилядолетия назад във времето. Демонстрацията ще бъде озвучена с оригинална музика от филма „Тракийска мистерийна драма“. Внушителната артистична възстановка е дело на театрална група ТЕМП към Младежкия дом в град Враца.

За същинско пресъздаване атмосферата и бита на нашите предшественици ще допринесе и атрактивният спектакъл на Калин Вельов и Нина Николина „Пендара Етно Проджект“. Музикалният проект представлява умело съчетание на автентичен български фолклор с екзотични ритми и DJ звучене.

Изложбата ще открие кметът на Община Бургас Димитър Николов, в присъствието на директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински и доц. Нарцис Торбов от Регионалния исторически музей във Враца.

Веднага след приключване на официалната церемония гражданите ще имат възможност само в първата вечер в часовете от 22.00 до 06.00 да посетят безценната експозиция на непреходното наследство на траките. Поради изключително строгите мерки за сигурност в залата ще се допускат не повече от 20 души наведнъж, което ще налага изчакване от останалите желаещи да разгледат тракийското наследство.

От 1 юни до края на изложбата – 31 август, тя ще бъде с работно време от 10.00 до 22.00 часа. Билети ще се продават на каса, разположена пред зала „Ал. Г. Коджакафалията“, където се намират златните и сребърни съдове.

Билетът за възрастни тази година е намален на 5 лв., за пенсионери, ученици и студенти цената е 2 лв., а за група от учащи само 1 лев. За хора с увреждания и деца до 7 годишна възраст входът е безплатен.

Цената на беседите на български език и чужд език се запазва, както миналото лято – съответно по 10 лв. и 20 лв. В ролята на екскурзоводи ще влязат отново учители – историци от бургаски училища, а на преводачи – ученици от езиковите гимназии в града. На изхода пък всеки може да си закупи сувенири, тематично свързани с изложбата.

Още една изненада очаква всеки посетител на експозицията – залата е специално трансформирана в 4 от най-известните тракийски гробници, открити по нашите земи – това са гробниците в Поморие и селата Свещари, Старосел и Мезек.

Изложбата „Най-големите съкровища на траките“ включва цялото Вълчитрънското златно съкровище и специално подбрана колекция от Рогозенското сребърно съкровище.

 

 

 Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба

bookmark Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба svejo Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба google Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба delicious Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба stumbleupon Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба facebook Древни тракийски ритуали откриват Златната изложба Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване