05/31/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Wikileaks и Tageszeitung: Бойко Борисов има криминално минало според ЦРУ

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Разследване публикувано на сайта на германския вестник Тагесцайтунг TAZ.de е категорично, че в секретните американски дипломатически телеграми се използва оперативна информация от ЦРУ. В текстовете ЦРУ е обозначено с кодовото име СИМО. Бивш началник отдел в ЦРУ е потвърдил за вестника, че СИМО е административно наименование за ЦРУ, което дипломатите нямат право да използват в грамите.

Преди една година Биволъ публикува грамата на Джон Байърли озаглавена Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки, в която пише дословно следното: “Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения”. Главният прокурор Борис Велчев тогава прецени, че в доклада на Байърли няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление. ”Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем” - каза Велчев.

Публикацията в Тагесцайтунг ще позволи на западната публика да си изгради представа каква държава сме в момента - управлявана от човек с криминално минало. Според европейските ни партньори обаче ние трябва да бъдем държава с независима съдебна система, която разследва ефективно и безпристрастно организираната престъпност. Дали това може да се случи в държава управлявана от премиер замесен в криминални дейности като източване на горива и сериозна контрабанда на амфетамини? Публикацията в Тагесцайтунг поставя въпроса реторично: “Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя?”

Биволъ

Дипломатическите телеграми от Wikileaks

ЦРУ като главен свидетел

Много от публикуваните телеграми от Уикилийкс съдържат актуална, но кодирана информация на ЦРУ. Разследване на Тагесцайтунг разкри кодовото има на ЦРУ. 

 от Д. Гетс и Х. Бюрместер

Публикацията на в. “Тагесцайтунг” за криминалното минало на Бойко Борисов

Берлин Тагесцайтунг/ Дипломатите не са известни като добри компаньони. И с право. Впускат се охотно в нищо незначещи клишета и избягват еднозначни изказвания. Но че могат и другояче е доказано от станалите легендарни дипломатически телеграми, които бяха публикувани от Уикилийкс в края на 2010 г.

Хиляди вътрешни документи доказват, че американските дипломати напълно притежават качеството да казват истината без заобиколки. Дори когато става дума за страни, в които в момента са на служба.

Пример за това е бившият американски посланик в България, Джон Байърли. В една от телеграмите, публикувана от Уикилийкс, класифицирана като секретна, дипломатът от кариерата пише до Вашингтон, че кметът на София Бойко Борисов е замесен „в сериозни криминални дейности”. Интересна преценка за България. Защото Бойко Борисов в момента е министър-председател на страната.

Когато Уикилийкс публикува дипломатическите телеграми през 2010 г., американската преценка за министър-председателя стана известна на обществеността. Самият Борисов не се впечатли особено. Уикилийкс публикували само „слухове”. Американското посолство в София акцентира, че дипломатическите телеграми често съдържали „непълна информация”.

Кодовото име „СИМО”

Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя? Разследванията на Тагесцайтунг показват, че множество телеграми на Уикилийкс съдържат информация за начина на работа на ЦРУ – и позволяват да се правят справки в секретните информации на ЦРУ за чуждестранни политици. Досега тези данни останаха неразкрити, тъй като в дипломатическите телеграми ЦРУ се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване