05/31/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Минск, Берлин и Париж включи Путин в първата си обиколка зад граница

Руският президент Владимир Путин избра Минск, Берлин и Париж за първата си задгранична обиколка след връщането си в Кремъл, предаде АФП. В началото на своя трети президентски мандат след четиригодишната пауза като премиер Путин пристигна вчера в столицата на Беларус, за да се срещне със своя стар колега Александър Лукашенко, чието
управление е остро критикувано от Европа заради нарушаването на човешките права. Затова наблюдатели тълкуват избора на Минск като първа спирка на обиколката за подигравка към Запада.
Русия има интерес руски инвеститори да участват в приватизацията на предприятията в Беларус. Освен това по руски проект в страната ще се строи АЕЦ с два енергийни блока, за което Москва отпуска държавен кредит до 10 милиарда долара за срок от 25 г.
Русия създаде с Беларус и Казахстан митнически съюз, който Путин има амбицията да превърне в евроазиатски икономически блок по подобие на ЕС. Путин даде на Беларус привилегирована роля в този процес.
Президентът отива в Берлин и Париж, защото те са важни енергийни партньори и главни актьори на геополитическата сцена, казва Лилия Шевтцова, анализатор от московския център „Карнеги“. Днес Путин ще закусва с германския канцлер Ангела Меркел и ще вечеря с френския президент Франсоа Оланд. Москва предпочита двустранните контакти с отделни държави от ЕС, отколкото със съюза като цяло. Путин говори немски, тъй като е бил 5 г. агент на КГБ в Дрезден, бившата ГДР, припомня АФП.
В Париж руският президент ще се види за първи път с Франсоа Оланд и това ще бъде среща на запознанство преди всичко. Малко вероятно е да станат приятели, защото Оланд много държи на демокрацията, но Путин може да го подхване за неговия антиамериканизъм, смята Виктор Кременюк, заместник-директор на Института за САЩ и Канада.
На 3 и 4 юни Путин ще участва в Санкт Петербург в срещата на върха Русия-ЕС, по-късно и във форума в Китай на Шанхайската организация за сътрудничество (Русия, Китай, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан). ШОС се смята като оръжие срещу американското влияние в Централна Азия, район с големи енергийни ресурси.



Държавният глава е обиден на Лондон, няма да уважи Олимпиадата

Путин няма да дойде в Лондон за Олимпиадата, очевидно защото продължава да гледа на Великобритания с раздразнение и недоволство, пише в. „Гардиън“, позовавайки се на „дипломатически източници“. Вероятно за откриване на събитието той ще прати премиера Дмитрий Медведев. Путин таи много обиди към Великобритания – заради делото „Литвиненко“, призивите да не се дават визи на високопоставени лица заради нарушенията на човешките права и отказа да бъдат екстрадирани в Русия водещи критици на Кремъл. Между Москва и Лондон има и големи разногласия по сирийския въпрос.
Около 120 държавни глави се очакват за откриването на лондонската Олимпиада.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване