05/31/12 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Росен Плевнелиев: Лошото мина, трябва да градим

Най-лошото мина, за което мога и да се прекръстя. По-важното е да се поучим и незабавно да минем на етап градене и да се захванем с двете си ръце. Това каза президентът Росен Плевнелиев вчера след заседание на областния кризисен щаб в Перник по повод земетресението от 22 май.
Според държавния глава градът става приоритет за фонд „Козлодуй“, като водещи са четири проекта – за ремонти на областната болница, на две училища и на една детска градина. Тяхната рехабилитация щяла да започне много бързо.
На този етап били подадени 2009 молби за еднократни обезщетения от 325 лева, чието изплащане започна вчера. Имало и 5000 заявления за помощ от държавата за компенсиране на материални щети в жилищни сгради. Техният брой обаче се очаквало да се удвои.
Президентът раздели пострадалите постройки на две категории. Към първата той причисли конструктивно здрави сгради, които имат несъществени проблеми и леки деформации. Във втората група са такива, които са с големи поражения и трябва да бъдат съборени.
Засега се предвижда да се разрушат 73 обекта, повечето от които са еднофамилни постройки. „Голяма част от тях са към „Мини „Перник", които са в ликвидация. Затова от Министерство на икономиката много бързо трябва да решат какви действия да се предприемат със сградния фонд“, заяви още Плевнелиев.
Като вариант за частично решение на възникналите жилищни проблеми президентът посочи проект към социалното министерство за изграждане на домове за подпомагане на социално слаби. Друга възможност била пренасочването на евросредства от програми за превенция на бедствия и аварии.
Росен Плевнелиев успокои перничани, че макар и инфраструктурата на язовир „Студена“ да е в критично състояние, стената му била „абсолютно годна“ и под контрола на властите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване