06/03/12 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Moody's смъкна рейтинга на Атина под ниво junk

Международната рейтингова агенция Moody's понижи максимално допустимия кредитен рейтинг на гръцките емитенти с 4 пункта до Саа2 от В1 заради опасенията за евентуално излизане на страната от еврозоната, съобщи “Блумбърг“. Нивото вече е под ниското junk, което имат някои обезпечени книжа.
Според оценителите парламентарните избори в Гърция на 17 юни могат да повишат риска от напускане на еврозоната. „Ако това се случи, максималният рейтинг, който Moody’s би определила за гръцките ценни книжа, ще бъде понижен допълнително“, се подчертава в нейното съобщение. Това не е най-очакваният сценарий, но е един от възможните, става ясно от становището на рейтинговата агенция. Ако се стигне до излизане от валутния съюз, инвестиралите в дълг, емитиран по гръцкото законодателство, ще понесат огромни загуби. Такива са основно местните пенсионни фондове и банки, което означава банкрут на финансовата система и крах за икономиката на страната. Всякакви рейтингови промени, предизвикани от новия максимално възможен рейтинг, който е четвъртият най-нисък по скалата на Moody’s от рейтингите с неинвестиционен статут, ще бъдат обявени през следващата седмица, уточняват от оценителя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване