06/03/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Башар Асад: Убийците в Хула са чудовища

Сирийският президент Башар Асад отрече в реч пред парламента, че силите на правителството са играли каквато и да е роля в клането в Хула, предаде Би Би Си. Той нарече убийствата “отвратително престъпление”, което дори “чудовища” не биха извършили. Асад заяви, че трагедията се дължи на “външна намеса” и добави, че ако не чувстваме “болка” за жестоките сцени, “не сме хора”. Според него “терористи”, подкрепяни от чужди сили, са опитали да създадат разделение в страната. Асад добави, че Дамаск е “изправен пред опити за отслабване на Сирия и нарушаване на суверенитета й”. Единственият начин за решаване на конфликта е политическият диалог, но той няма да преговаря с тези, които според него не представляват волята на сирийския народ.
Международният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан изрази в събота разочарованието си, че Асад не преминава от думи към дела. Според него сирийският президент трябва да предприеме “смели и видими стъпки”, а страната е все по-близо до гражданската война. По-рано Арабската лига поиска от Анан да даде краен срок за изпълнението на условията на мирния му план. Катарският премиер шейх Хамад ал-Тани определи като “неприемливо” продължаването на кръвопролитията.
Над 100 души бяха убити в Хула, повечето от тях с ножове или изстрели от упор. Според наблюдателите на ООН повечето загинали са били екзекутирани. Очевидците твърдят, че проправителствените милиции са извършили по-голямата част от убийствата. Кланетата предизвикаха международни реакции и няколко страни отпратиха сирийските дипломати в знак на протест. В събота според правозащитници в страната са били убити 89 души, включително 57 войници.
Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че френският президент Франсоа Оланд “не е изключил военна намеса” в Сирия, но само с мандат на ООН, предаде АФП. Той призова Русия да оттегли подкрепата си за Башар Асад, който не може да остане на власт. Дотогава трябва да се оказва натиск, да се засилват санкциите, да се мобилизира общественото мнение и да се изолира Дамаск. Проучванията показват, че повечето французи подкрепят военна намеса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване