06/03/12 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Георги Милков, военен кореспондент: Истината се вижда на място, не от редакцията

Георги Милков със сина на Кадафи Сейф ал-Ислам. Снимка: личен архив

Георги Милков е репортерът, следил отблизо делото на българските медици в Либия, многократно пътувал до Джамахирията. Той взима първото интервю за България със Сейф ал Ислам, тогавашен наследник на по-късно убития либийски лидер Муамар Кадафи. Арабският свят е приоритетната му тема, Африка е любимият му континент. Скромно казва, че “общо-взето” е бил на различни места. Бил е в цяла Северна Африка, включително Египет, Либия, Алжир, Тунис, Мароко, Западна Сахара, Мавритания, Нигер, Судан, Етиопия, Нигерия, Кения, Малави, Намибия, Южна Африка, Танзания, Занзибар… Роден е 1973 г. във Видин, учи журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Вече 18 години работи като военен кореспондент в „24 часа”.

- Вие сте експерт по конфликтни зони, отразявате случващото се на място, независимо от риска. Колко са журналистите като вас в България?

- Не съм ги броил, но се срещат. Важно е да не оставаме самотни мохикани в работата си. Не само за военната журналистика, но навсякъде важи правилото, че ако не отидеш на самото място да видиш какво се случва, ако само четеш в редакцията новини, които друг е подготвил, има опасност да останеш с грешни впечатления, да пропуснеш нещо важно. Казвам го убедено, защото ми се е случвало. На място виждаш, че в историята се преплитат различни истини, със сигурност нещата не са еднозначни или прости, и от теб зависи какво ще прецениш, че е важно за теб и читателите ти. Няма рецепта за истината, понякога пък и това, което виждаш с очите си може да е измамно. Най-добре е да се погледне от двете страни. До това стигнах сам като извод, пише го и в учебниците.

- Кой е най-показателният случай в този смисъл?

Георги Милков с израелския президент Шимон Перес. Снимка: личен архив

- Показателен случай е един настоящ конфликт, който се води много дълго време. Има поколения, израснали с конфликта за Западна Сахара, бивша колония на Испания, който не е важен за Европа и света и никой не му обръща внимание. След напускането на Испания през 70-те години започва война между Мароко, Мавритания и Алжир. Всъщност става дума не толкова за участие на Алжир, колкото на групировка, намерила убежище там - Фронтът Полисарио. Мавритания излиза от конфликта скоро след началото. Сега на картата не се разбира, че територията Западна Сахара е контролирана от Мароко, друга част – от Полисарио. Там има издигната пясъчна стена, по-дълга от стената в Палестина, Берлинската стена или която и да е друга стена на разделенията. Този конфликт е много сериозен, довел е до разделения на семейства, бежански лагери, полицейска бруталност, жертви. За да го разбереш, както и генезиса му, логиката и гледните точки, няма как да отидеш само при едната страна. Това направих и аз, отивах ту при едната, ту при другата страна.

- Доживот ли е професията военен кореспондент?

- Сигурно докато не стъпиш на някоя мина (смее се).

- До пенсиониране?

- Не знам дали журналистите въобще се пенсионират (смее се). Когато си се занимавал прекалено много и си разбрал, че тази работа ти харесва, оставаш. Да се забиеш в офис и да правиш пи ар…Не че в това няма предизвикателства, сигурно има много колеги го направиха, на първо място, защото е доходоносно. На мен лично обаче няма да ми е интересно да заменя усещането на вятър с пясък, на специфичния мирис на страните, които обикалям. Като се замисля, сигурно цял живот ще искам да правя това. Иначе и моето си има опасности, от които трябва да се пазя – рутината, илюзията, че знаеш всичко. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване