06/03/12 16:14
(http://www.klassa.bg/)

И отвъд Океана печелят от атракции

Най-големият в света концерн от развлекателната индустрия Walt Disney успя да неутрализира провала на скъпия си спектакъл "Джон Картър". Благодарение на силния бизнес с телевизията, популярните увеселителни паркове и търсените фенски артикули концернът е спечелил повече пари от очакваното. Коригираните с придобиването на мажоритарен дял в индийски медиен конгломерат резултати показват печалба от 58 цента на акция, докато анализаторите очакваха печалба до 55 цента на акция. В крайна сметка положителният резултат между януари и март е малко над 1,1 млрд. долара (836 млн. евро) - с 21% повече, отколкото през същия период на миналата година. 
„Ние сме много оптимистично настроени за нашето бъдеще, като се има предвид силата на нашите основни марки“, заяви главният изпълнителен директор на Disney Робърт Игър. Така например екшънът "Отмъстителите" още в дебютния си уикенд се настани на първо място в номер едно в класациите.
Данните от второто фискално тримесечие не включват резултатите от "Отмъстителите", те ще са включени само в предстоящия междинен доклад. Но дори и без тях приходите на Disney нарастват с 6% до 9,6 млрд. долара. В САЩ Disney е увеличила цените на входните билети и въпреки това отчита ръст на посещенията.

Как е в Париж?

Петдесетина атракции в два парка, 250 милиона посетители от 12 април 1992 година – Дисниленд - Париж, най-голямата туристическа дестинация в Европа, се носи на вълната на успеха. Американците от Walt Disney Company се колебаеха между Испания и Франция при стъпването си на Стария континент, но полетата с цвеклото, разположени на 32 километра от Париж, спечелиха. Първият парк, разположен на 52 хектара, отваря врати за публиката на 12 април 1992 година и е обвързан с класическите герои на Disney (Снежанка, Пепеляшка, Питър Пан и други), които с годините се допълват от нови продукции. Десет години по-късно, през март 2002 година, е открит Walt Disney Studios, вторият парк, посветен на киното, с категорично холивудски декор: новоиспанска архитектура, палми, фасадите и осветлението са в стил арт деко, има и хангари за снимане на филми.
Днес атракционите от първия парк продължават да бъдат най-привлекателните начело с "Карибските пирати" (6,5 млн. посетители годишно), "Светът е малък" (6,3 млн. годишно) и "Бъз светкавицата" (5,6 млн.).
За 20 години царството на Мики е посрещнало над 250 млн. посетители, от които 15,7 млн. през 2011 година, а това е рекорден брой, с който Walt Disney - Париж изпреварва музея Лувър (8,4 милиона туристи през 2011 година) и Айфеловата кула (6,6 милиона души). 
Дисниленд - Париж е създал 50 млн. евро добавена стойност за френската икономика от отварянето си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване