06/03/12 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Испания иска общ фискален орган в еврозоната

Испанският премиер Мариано Рахой предлaга създаването на нов фискален орган в еврозоната, който да контролира и координира националните бюджети и да управлява европейските дългове, предаде Ройтерс. Европейският съюз трябва да подсили структурата си, като това налага по-голяма интеграция, прехвърляне на повече суверенитет, особено във фискалната сфера, каза Рахой на форум в град Ситхес, в североизточната провинция Каталония. По думите му все още не сме достигнали предела на икономическата катастрофа. Трябва да се направи компромис, като се създаде фискален мониторингов орган или нещо като фискално правителство, което да задава политиките в еврозоната, да съгласува националните законодателни инициативи, като централизира контрола върху публичните финанси, категоричен бе той.
Испанският премиер заяви още, че правителството му е решено да се придържа към строгите мерки за икономии колкото е необходимо, съобщи Асошиейтед прес, и изрази увереност, че страната "няма да потъне". Испания, където безработицата достигна 24,4%, оряза бюджетните разходи и увеличи данъците, за да се измъкне от финансова криза, която според опасенията на мнозина може да повлече и останалите страни от еврозоната.
Припомняме, че призивите за централизиран финансов орган в еврозоната витаят в пространството от известно време. Страховете за излизане от контрол на ситуацията в Испания обаче може да ускорят преговорите по този въпрос на срещата на върха на ЕС на 28-29 юни. Перспективите за излизане на Гърция от еврозоната и лошото състояние на испанските публични финанси принуждават европейските лидери спешно да обсъждат мерки като създаване на общ банков съюз. Германия, основният вносител на средства в еврозоната, и съюзниците й смятат, че това е възможно да стане, но като част от един по-тесен фискален съюз, с ограничаване на националния суверенитет на държавите членки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване