06/03/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Крайнолеви и неонацисти се биха в Хамбург

38 полицаи бяха ранени при сблъсъци, избухнали между неонацистки демонстранти и участници в крайноляв контрапротест в северния германски град Хамбург в събота вечерта, съобщи „Дойче веле“.
Най-малко два автомобила и полицейска патрулка бяха подпалени.
Около 4400 души, предимно от крайната левица, се събраха на демонстрация, която имаше за цел да блокира шествието на 700 неонацисти срещу мултикултурализма и толерантността. Крайнолевите поставиха барикади от кошчета за боклук и подръчни материали, които впоследствие бяха подпалени. Разположените в града 4000 полицаи не успяха да предотвратят сблъсъците между двете враждуващи страни. Силите за сигурност, пристигнали на мястото на стълкновенията, бяха замеряни с камъни, бутилки и бомбички. Опожарени бяха най-малко десет полицейски патрулки и няколко лични автомобила. Полицията отговори с водни струи и лютив спрей. 700 демонстранти бяха задържани за кратко, а 17 останаха в ареста.
Според полицията в центъра на града са се събрали 10 000 души на отделна демонстрация срещу неонацистите след призив на синдикатите и основните партии. Началникът на полицията Волфганг Копицш каза, че е доволен, че толкова много хора са демонстрирали мирно „за отворен и толерантен Хамбург“, но по думите му нищо не оправдава сблъсъците.
Според германската полицейска федерация щетите, нанесени при сблъсъците между крайнолевите и неонацистите, са за 1,5 млн. евро. Заради инцидентите метрото и трамваите в Хамбург временно бяха спрени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване