06/03/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Мобилните оператори мълчат с колко ще свалят цените

Мобилните оператори не казват с колко ще намалеят цените на разговорите след 1 юли тази година. В края на миналата седмица Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) получи разрешение от Брюксел да задължи компаниите, предлагащи такива услуги, да понижат тарифите за разговори на едро над два пъти. Поевтиняването при т. нар. терминиране ще стане факт от началото на следващия месец, като тарифите ще паднат от 13 на 5,5 ст. за минута. Така нивата ще бъдат дори под средните стойности за Европа, поясни Веселин Божков, председател на българския контролен орган КРС. Като цяло може да се очаква спад за крайните цени в рамките на 25 до 40 на сто от равнището им в момента, посочиха от регулатора. Според плана за поетапно понижаване на тарифите се очаква след началото на следващата година услугата да стане дори още по-евтина, отколкото е сега. Тогава таванът ще бъде 4,6 ст. на минута. В случай че мобилните оператори не се съобразят с новите изисквания и не намалят цените си на дребно, КРС може да предприеме мерки, за да регулира пазара.
Oт Vivacom коментираха за „Класа“, че винаги са защитавали тезата за намаление на цените на мобилните услуги и за „отварянето“ на мрежите на операторите, което е единствено в полза на потребителите. Според тях въвежданото от КРС намаление на цените на едро от 1 юли ще даде своите резултати след известно време и то ще се изрази в нови тарифни планове, които ще дадат възможност на хората сами да избират най-подходящата тарифа според потреблението им. От „М-Тел“ считат, че цените трябва да се определят от конкурентната среда, която в България се определя като здравословна. Според тях всяка година у нас се забелязва намаление в тарифите между 15 и 20 на сто. От „Глобул“ също застанаха зад предположението, че понижението в цените на едро ще доведе до поява на нови тарифни планове.
По отношение на развитието на интернет в България се очаква до края на годината на над 3 хил. места да бъде осигурен безплатен безжичен достъп за гражданите, обещаха от Vivacom. В момента Wi-Fi точките са 2500. От вчера вече и пешеходната част на бул. „Витоша“ и пл. „Славейков“ стана свободно интернет пространство за всички. От Столична община също развиват тази инициатива. Йорданка Фандъкова, кмет на София, заяви, че в подвижна интернет зона със свободен достъп се превръща и една от най-дългите автобусни линии в града, която свързва кварталите „Младост“ и „Люлин“ – автобус 111. Усилията на общината заедно с тези на частния бизнес ще направят столицата ни още по-красива, коментира Фандъкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване