06/03/12 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Няма извънземни в системата на Gliese 581

Австралийски астрономи, издирващи извънземен живот, не засякоха радиосигнали от системата на червеното джудже Gliese 581, около което обикалят потенциално обитаеми планети, съобщи Би Би Си.
Планетната система е била обект на изследване от учените в Международния център за радиоастрономически изследвания в Пърт, Австралия. Те използваха три телескопа, за да наблюдават конкретния участък от небето в продължение на осем часа, през които прослушаха голям обхват от радиочестоти, но не доловиха никакъв „интелигентен“ сигнал.
Системата на Gliese 581, разположена на 20 светлинни години от Земята, отдавна е във фокуса на екзопланетарните изследвания. Около звездата обикалят най-малко шест планети, две от които – Gliese 581d и Gleise 581g – са в така наречената обитаема зона. Те са достатъчно отдалечени от своята звезда, но и достатъчно близо, за да поддържат температура, при която водата може да съществува в течно състояние. Тъй като Gliese 581 е червено джудже, тя е по-малка и по-хладна от нашето Слънце. Затова обитаемата зона около звездата е много по-компактна от тази в Слънчевата система. Gliese 581d е „супер-Земя“ с маса, седем пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тя се намира в покрайнините на обитаемата зона. Планетата Gleise 581g, която е около три пъти по-масивна от Земята, е точно в средата на обитаемата зона около своята звезда.
След осем часа наблюдение са били засечени 222 потенциални извънземни сигнала, но анализите показали, че те не идват от системата на Gliese 581. Последните изчисления, направени от събраните от космическия телескоп „Кеплер“ данни, показват, че в Млечния път има 50 милиарда екзопланети, 500 милиона от които са в обитаемите зони около своите звезди. Затова, въпреки че от Gliese 581 идва единствено „радио тишина“, учените не губят надежда, че ще открият извънземен разум, тъй като има още много екзопланети, които могат да бъдат изследвани със същия метод.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване