06/03/12 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Почти половината българи смятат, че развлекателната индустрия у нас върви в правилната посока

43% от пълнолетното население на страната оценява положително посоката, в която се развиват културният и развлекателният живот у нас в последните 2-3 години. Данните са от специално национално представително проучване на TNS BBSS, проведено по поръчка на вестник „Класа” в първите десет дни на месец май.
Данните от проучването показват значителен ръст на одобрението на българските граждани за различни аспекти от културния и развлекателния живот у нас спрямо нагласите, измерени през 2010 година. Развлекателната индустрия в последните няколко години у нас се развива в две основни насоки – първо, в последните години се снимат много български филми и сериали и, второ – организират се все повече музикални събития, фестивали и концерти, предлагащи различни жанрове и за различна публика.
Цели 69% от запитаните в рамките на проучването одобряват посоката на развитието на българските телевизионни продукти – най-вече сериали. Само преди две години делът на одобрителните оценки по този пункт беше значително по-нисък – 47%.
Подобни са и нагласите, що се отнася до българското кино. Почти двоен е ръстът на дела на положителните оценки за новите български кинофилми спрямо 2010 година. Днес 61% от българите смятат, че българското кино се развива в правилна посока (през 2010 г. измерихме положителни оценки от 33%).
Неодобрителните оценки по отношение и на двата аспекта – българските телевизионни продукти и българското кино, бележат значителен спад спрямо 2010 година и днес са почти пренебрежим дял – по 4% критични оценки.
Що се отнася до оценките на българското население за музикалните концерти и фестивали, нагласите остават почти без промяна спрямо 2010 година. Въпреки че не регистрираме ръст в одобрението спрямо 2010 година, делът на положителните оценки значително превишава дела на критичните оценки. Почти половината (45%) от запитаните са на мнение, че музикалните събития се движат в правилната посока. Само 5% пък са недоволни от организираните в последните години концерти.
Около десетпроцентен е ръстът в одобрението на българските граждани по отношение на културния и развлекателния живот у нас като цяло. Днес 43% от българските граждани поставят положителна оценка, а през 2010 година одобрение изразяваха една трета от българските граждани. Неодобрителните оценки са споделени от по-малко от една десета от запитаните.
Регистрираме значително по-високо одобрение за културния живот сред българите, които най-често са посетители на културни и развлекателни събития – българите на възраст 26-40 години, жителите на областните градове и столицата, висшистите и тези със среден или над средния доход и материален статус.

Изследването е проведено в началото на месец май, национално представително е и обхваща 1000 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на TNS BBSS в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване