06/03/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: До една година НЕК може да получи €2 млрд. за АЕЦ "Белене"

Проф. Атанас Тасев е роден на 26.10.1945 г. в Свиленград. Завършил е автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Финансов анализатор е на българската страна в преговорите с „Газпром”, както и на най-големите ни енергийни проекти – АЕЦ „Белене” и ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3. Член на междуведомствения консултативен съвет към Министерския съвет по проекта "Белене".

- Проф. Тасев, богатите на петрол Обединени арабски емирства обявиха, че започват изграждането на 20 000 мвт ядрени мощности, а България се отказва от АЕЦ „Белене“. Защо?
- Правителството излиза от проекта, но не го спира. Той има своето бъдеще, но с частно участие. Арабските емирства са изключително богати. Един от законите на Сирил Паркинсън гласи, че времето за вземане на решение и за реализиране на инвестиционното намерение са обратно пропорционални на наличните пари. Тоест когато има капитал, всичко става бързо, а като няма, започват съвещания, референдуми. Нашата държава няма достатъчно ресурси, за да довърши един безспорно доведен почти до съвършенство проект. Вие чухте изказванията в тази насока на форума на „Булатом“ . Дори и враговете на АЕЦ „Белене“ признават, че е качествен проект. В стратегия до 2050 г. ОИСР обяви „ренесанса на ядрената енергетика“. Ще ви дам само два примера: ОАЕ възнамеряват да изградят 20 условни реактора от типа на тези, които трябваше да бъдат построени в Белене, а Държавният департамент на САЩ е издал гаранция за 50 млрд. долара за две нови атомни централи. Това означава, че ренесансът вече е факт.

- Какво означава втората атомна централа да бъде построена като частен проект без държавно участие?
- Този проект може да се рестартира веднага. За да се намеси държавата, трябва да съществуват четири условия - първо - да е свързана с енергийния баланс на страната. Тя не е свързана, това е експортно ориентирана централа. За това не трябва министърът да се произнася и да обявява конкурси и търгове. Второ, ако се иска държавна гаранция по проекта. Такава не се иска. Трето, ако се настоява за дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия. Няма такова искане. Четвърто, ако се предлага преференциална цена на тока. И това условие не съществува.
Съгласно Закона за енергетиката няма никакви проблеми за рестарта на АЕЦ „Белене“ като частен проект. Но съществува друг закон – за безопасно използване на ядрената енергия, който определя поведението на Агенцията за ядрено регулиране. Точно тук може да възникне казус – да се окаже, че решението на правителството е занулило цялата дейност по проекта и трябва да се започне отначало. Това означава, че се слага кръст на един колосален труд и разходи и не може да се капитализира това, което е направено. Лицензът за АЕЦ „Белене“ почти е готов. За да не отидат напразно всички тези усилия и средства, някои текстове от Закона за безопасно използване на ядрената енергия трябва да се променят. Тоест отново стигаме до волята на държавата – дали окончателно да убие проекта, или да му даде шанс той да се развива. През 2002 г. правителството е взело решение по принцип, а сега – трябва да го направи по същество. Преди да направи това, правителството казва: ние спираме проекта.

- Този проект боксува 30 години, вярвате ли, че изведнъж разумът ще надделее?
- Вярвам в това. Ако АЕЦ „Белене“ получи своя шанс като частна, печелят всички. Премиерът отново ще е на бял кон, защото държавата няма да даде и една стотинка, а ще получи атомна централа. Напълно е възможно буквално след една година в НЕК да влязат до 2 млрд. евро. Площадката има цена. На руската страна са платени около 600 млн. Частният инвеститор, които поеме проекта, трябва да плати тези пари на компанията. Отделно от това в държавата ще влязат пари за правото на строеж - поне за 99-100 години напред. Трябва да се плати и техническият проект, който е доведен до състояние на лиценз. Ще ви дам един пример. RWЕ бяха включени в АЕЦ „Белене“, защото обещаха 500 млн. евро само за това, че влизат в проекта. Това е добавената стойност на атомната централа. Затова смятам, че е напълно възможно точно преди изборите в страната да влязат около 2 млрд. евро. Така НЕК ще се стабилизира, ще подобри капиталовата си адекватност и ще стане изключително мощна компания. Тя може да ги инвестира за развитие на мрежата и за други проекти.

- Какъв инвеститор може да реализира „Белене“?
- Премиерът Бойко Борисов каза, че не желае инвеститорът и проектът да са руски. Когато атомната централа се реализира с частен капитал, инвеститорът може да е друг. А проектът да е хибриден – ядреният остров да е руски, защото така или иначе вече е направен, а генераторът да е американски, японски или германски. На форума стана ясно, че реакторът е най-добрият и най-сигурният в момента - от 3+ поколение, и може да издържи удар на 500-тонен самолет. Няма друг такъв проект с пасивна защита, който дори при пълно отсъствие на захранване на ядрения реактор, да може сам да доведе температурата на горивото под критичната.

- Кои са факторите, които определят поскъпването на тока и защо?
- Първият източник за поскъпването на електрическата енергия е изменението на цените на течните горива и въглищата. Вторият е въвеждането на възобновяемите енергийни източници. Третият източник за вдигане на цената на тока са инвестициите в мрежата. Само през тази година са необходими 250 млн. евро. Правят се и кросови връзки, което, фигуративно казано, означава, че мрежата няма да бъде пръстен, а ще има и диаметрални връзки. Смяната на самите проводници ще повиши ефективността с 20%.

- Не прекаляваме ли с ВЕИ-та, те само оскъпяват цената на тока?
- През януари 2010 г. пръв обявих, че държавата трябва да изпълни своя ангажимент към ЕС и света съгласно Протокола от Киото. Тези 16% възобновяема енергетика в брутно крайно енергийно потребление са компромис за бедната ни държава, за другите е 20%. Но това трябва да се направи с оптимизация на ценовия енергиен баланс, което означава, че трябва да се аранжира участието на различните източници на възобновяема енергия. Тоест да има най-малък дял на фотоволтаиците, малко по-голям дял на вятърните генератори и най-голям цял на водните централи и биомасата. Колкото е по-ниска цената, която дава държавният регулатор, толкова повече ще бъдат тези участия, за да можем да изпълним обещаните 16%. През 2020 г. трябваше да плащаме за зелена енергия между 20 и 30 лв. допълнително. Сега тази сума значително е редуцирана с новия Закон за добив на енергия от възобновяеми източници, който е регулативен. Старият стимулираше ВЕИ. Съгласно националния план фотоволтаиците са ограничени до 600 мвт, вятърните – до 1800 мвт. Известно е, че има желание за включване на по-големи мощности, но от Електроенергийния системен оператор обявиха, че е невъзможно. Това означава, че има и друг контролен механизъм и той се нарича стабилност на енергийната система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване