06/04/12 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Генерали и банкови шефове на Нигерия са сред близо 200-те жертви на самолетната катастрофа в Лагос

Трима генерали, членове на Управителния съвет на Централната банка на Нигерия, както и шестима китайски граждани са сред загиналите в тежката авиокатастрофа край Лагос в неделя. Сред жертвите е и говорителят на Нигерийската национална петролна корпорация - Леви Айонума, който е и говорител на представителя на петролното министерство в ОПЕК. Сред пътниците има и европейски имена, но до вчера се изясняваше националността им. Известен нигерийски музикант - Ияня Мбук, е съобщил в своя туитър акаунт, че е трябвало да бъде на самолета, но изпуснал полета. До вчера над 70 тела на загиналите на борда бяха извадени от останките на самолета, операцията продължава, съобщават от Националната агенция на координация при бедствия.
В тежката авиокатастрофа край Лагос са загинали всичките 153 души на борда на самолета, както и десетки хора, останали под разбилата се в жилищен квартал на града машина, предаде Би Би Си. Общо жертвите са над 190. Веднага след като самолетът, пътуващ от столицата Абуджа, се е врязал в сградите, той е избухнал в пламъци и практически е било невъзможно да се спасят пасажерите на борда. Самолетът е паднал над две жилищни сгради, една църква и една печатница.
Пилотът на „Боинг МД-83“ е съобщил за повреда в двигателя минути преди катастрофата, като местен кореспондент на Би Би Си пояснява, че самолет на същата компания и същия модел е имал проблеми на 11 май, но тогава е успял да се приземи успешно. Машината е била на 22 години и е била проверена за техническа изправност само три дни преди инцидента. Но експерти коментират, че нормите за сигурност в страната като цяло са ниски и са причинили седем големи авиокатастрофи от 1992 насам.
Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан обяви тридневен траур в памет на загиналите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване