06/04/12 19:33
(http://www.klassa.bg/)

Либия издаде тежки присъди на 24 руски, украински и беларуски наемници на Кадафи

Военен съд в Триполи осъди 19 украински, трима беларуски и двама руски наемници на сваления лидер Муамар Кадафи вчера, съобщи АФП. Един от руснаците, за когото следователите обявиха, че е бил координатор на останалите, получи доживотна присъда, а останалите бяха осъдени на 10 години тежък труд.
24-мата отричат обвиненията и твърдят, че са били в Либия като петролни работници. Те са обвинени, че са подготвяли за изстрелване ракети „земя-въздух“ срещу изтребителите на НАТО, които помагаха на бунтовниците срещу режима на Кадафи миналата година. Посланиците на Украйна и Беларус присъстваха в съда при обявяването на присъдата и заявиха, че обвиняемите ще обжалват. От руското посолство в Триполи също казаха, че защитата ще обжалва присъдите на двамата руснаци – Александър Шадров и Владимир Долгов. Киев беше в близки отношения с режима на Кадафи. Около 1500 украинци живееха в Либия преди началото на конфликта през февруари 2011 г. Бившата медицинска сестра на Кадафи – Галина Колотницка, също е украинка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване