06/04/12 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Отборите атакуват бленуваната титла с новата топка „Танго 12“

Само три дни преди началото на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна целият свят е притаил дъх в очакване на един невероятен форум, изпълнен с красота, величие и битка за вечна слава. От 8 юни до 1 юли 16 отбора от Стария континент ще се опитат да пренапишат историята, да станат част от нея, участвайки в здрави двубои, които може да ги отведат до Светия Граал или по-просто казано на европейския футболен връх – там, където ги очаква невероятният сребърен трофей.
Купата на европейските финали носи името на французина Анри Делоне, който е първият генерален секретар в историята на УЕФА. Именно негова е идеята за създаването на този турнир. Тя се заражда още през 1927 година, когато по това време южноамериканската Копа Америка вече има 10-годишна история. За съжаление, французинът умира през 1955 година – 5 години преди първото европейско първенство, и не доживява да види проекта си реализиран. Анри Делоне обаче е наследен от своя син Пиер Делоне, който се заема със задачата да изработи трофея. Купата се дава на шампиона, който я държи само до следващото европейско първенство след 4 години.
 

За шампионата в Австрия и Швейцария през 2008 година купата претърпя промяна, като стана по-голяма. Сребърното изделие вече тежи 8 килограма и е високо 60 сантиметра. От оригиналния вариант беше премахната малка фигура на футболист с топка. Основата на трофея стана по-широка за по-добра стабилност. На гърба на купата са гравирани имената на всички победители от първенствата на Стария континент до момента.
Купата на европейските финали, към която се стремят всички отбори, може да е запазила вида си от 1960 година, но не така стои въпросът с топката, с която ще се играят срещите в Полша и Укайна. Новото кожено кълбо се казва „Танго 12“ и е резултат от дългогодишното сътрудничество между гигантите „Адидас“ и „Байер Матириъл Сайънс“, което датира още от далечната световна купа през 1986 година в Мексико.
Официалната топка на Евро 2012 е съставена от пет полиуретанови слоя от продуктовата линия Impranilо. Тези слоеве осигуряват оптимален контакт с крака на футболиста и много добър контрол на владеене при всички метеорологични условия. Най-вътрешният слой е плътно покритие, свързващо текстилния субстрат с горните слоеве. Върху него има покритие от синтетична пяна, с дебелина от приблизително три милиметра, направена от милиони пълни със стъкло клетки. Благодарение на това топката бързо възвръща сферичната си форма след удар. Дизайнът на „Танго 12“ напомня класическия ретро стил на топката, използвана на световното първенство в САЩ през 1994 година и на тези, с които се играха европейските първенства през 1980 и през 1984 година. Новост представляват цветовете от флаговете на Полша и Украйна, които са поставени върху нея.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване