06/04/12 19:51
(http://www.klassa.bg/)

Увеличават финансовата помощ за общините със сериозни затруднения

Финансовата помощ за общините със сериозни затруднения ще бъде увеличена. Това предвижда проект на постановление за финансирането от Фонда за органите на местното самоуправление ФЛАГ ЕАД, публикуван от финансовото министерство. Разпределянето на средствата се прави на базата на създадената от финансовия министър схема с рейтинги. Критериите са размер на приходите на един жител, делът на собствените приходи на общините, както и свободният паричен ресурс, който може да отиде за поемане на текущите задължения. Спрямо 2011 г. обаче средната оценка за кредитния потенциал на страната се понижава от 27,45 на сто до 24,77 на сто за 2012 г. За да не останат извън обхвата на подпомагането общини, които са били финансирани миналата година, се предлага въвеждането на средна оценка от 28 на сто.
Общините с оценки над средната и с население над 5000 души няма да получават целевите средства за покриване на лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ. Общините с население под 5000 души пък ще получават 50% от максимално допустимата целева помощ. За 2011 г. финансирането за този тип общини беше в размер на 40% при максимални 4 млн. лв. За общините с оценки от 16,01 до 28 на сто финансирането е до 70%, а при оценки от 0 до 16 на сто – 80%. За миналата година финансирането за общините в тези две групи беше съответно 60% и 75%. Подпомагането за общините с отрицателна оценка се запазва на нивата си от предходната година – 90% от максималния праг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване