06/05/12 17:11
(http://www.klassa.bg/)

17 български сдружения подкрепиха ПАСЕ против сурогатното майчинство

17 граждански сдружения у нас се обявиха в подкрепа на декларация на депутати от ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа) против сурогатното майчинство. Според документа на международната организация сурогатството нарушава човешките права и достойнство и следва да бъде забранено.
17-те организации, представляващи психолози, медици, семейни терапевти, юристи, родители и др., изразиха становището си с писмо до президента на ПАСЕ Жан-Клод Миньон.
В него българите показват загриженост заради гласуваните в Народното събрание на първо четене законодателни промени в Семейния кодекс, регламентиращи сурогатното майчинство. Те бяха приети през октомври м.г., като инициатор е независимата депутатка Калина Крумова.
В писмото до Миньон е записано, че „легализирането ще бъде огромна грешка за България и по-специално за жените и децата, които ще бъдат основно засегнати“. Гражданските сдружения твърдят, че сурогатството увеличава риска за живота, бъдещето и здравето на жените и че то превръща децата в стока.
В Декларацията на ПАСЕ, излязла преди няколко седмици, се твърди, че се нарушават редица международни споразумения като Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за правата на децата, Конвенцията за правата на жените и други международни договори.
Сред 17-те български сдружения, подкрепящи ПАСЕ, са асоциация „Общество и ценности“, гражданска инициатива „Справедливост“, „Граждански форум за защита на детето и семейството“, „Българска християнска медицинска асоциация“ и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване