06/05/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

24 висши културни дейци били сътрудници на ДС

24 души от 189 проверени бивши и настоящи директори на театри и други началници към Министерството на културата са били сътрудници на Държавна сигурност. Това става ясно от съобщение на Комисията за разкриване досиетата на ДС от вторник.
Ченгето Ставрев от нашумелия сериал „Стъклен дом“ е бил сътрудник на ДС. Става въпрос за актьора Красимир Ранков, който е осветен в качеството му на директор на Добричкия театър в периода 1999 – 2002 г. Ранков е бил вербуван през 1980 г., когато е бил на 29 години, и според данните на комисията е служил за 6-о управление на ДС.
Наследникът на Ранков като директор на Добричкия театър – Атанас Ганев, също е регистриран в Държавна сигурност, но като съдържател на явочна квартира.
Като сътрудници са разкрити и други бивши шефове на театри – в Стара Загора, Плевен, Сливен и Разград.
Осветени са и бивши началници на културни институти зад граница – в Прага и Виена, както и директори на музеи – Националния литературен музей, Националния политехнически музей и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване