06/05/12 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът: Тежката индустрия трябва да плаща по-малко за зелена енергия

Германия, Австрия, Дания, Белгия и други страни от ЕС са успели да издействат от ЕС отстъпки от цената на зелената енергия, влизаща в ценовия микс, който плащат големите индустриални предприятия. Това съобщи по време на форума „Ден на българската енергетика“ Георги Николов, генерален секретар на „Аурубис България Средногорие“ - Пирдоп. В Германия например тези преференции се изразяват в държавна помощ за цената на зелената енергия.
Николов припомни, че от 1 юли тази година добавките към цената на тока, между които е електричеството от възобновяеми енергийни източници, ще е малко под 9 лв. за мвт. или около 4 евро. „Въвеждането на режима на облекченията в Германия е направено тогава, когато добавката за зелена енергия достига 2 евро за мегават“, припомни експертът.
228% се е увеличил размерът на добавките в цената на тока в България през последните 53 месеца, стана ясно още. Затова от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори настояват правителството да започне процедура за договаряне на облекчения за тежката индустрия с ЕС за цената на тока, в която влиза и зелената енергия. Чрез нея ЕК признава, че отстъпката не е неправомерна държавна помощ.
Не е вярно, че токът у нас е най-евтин, заяви още Николов. По думите му нашите предприятия плащат най-скъпото електричество в ЕС. Най-ниска е цената на дребно на потребителите на електрическо с ниско напрежение. „Ако не се предприемат необходимите мерки, ние ще изгубим своята конкурентоспособност“, допълни Николов. Според него същият проблем имат онези предприятия, чиято продукция се търгува на световните борси. Те не можели да отчетат платените за ток суми като разход и така таксата за зелена енергия на практика се превръщала в данък.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване