06/05/12 14:47
(http://www.klassa.bg/)

Зелена пътека свърза Народната библиотека с езерото „Ариана“

Свежозелена пътека свърза вчера Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с езерото „Ариана“. По тревната площ първа премина Ваня Щерева, актриса, певица и писателка, трайно ангажирана с опазването на околната среда. Последваха я преподаватели и студенти от Алма матер, ученици и майки с деца.
Проектът е на козметичната компания „Арома“ и се явява част от социалната й програма за екология и закрила на природата. С предимството на 88-годишния си опит в производството на козметика и парфюмерия компанията съчетава приложението на съвременните технологии с грижата за спасението на българската гора.
Зелената пътека за броени минути се превърна в атракция за столичани, които преминаваха в зоната на „Орлов мост“, университета и библиотеката. „Нека свежата тревна площ, която прекосява тротоарите, напомни, че природата е по-силна от всичко и че наша грижа е да я пазим. Не случайно напоследък тя по драматичен начин напомни за себе си“, каза при откриването на зелената пътека изпълнителният директор на „Арома“ Димитър Луканов. На финала на зелената пътека организаторите са издигнали мемориално дърво, където всеки може да остави писмено обещание, че ще пази природата.
„Все по-често се замислям за гората и за немарливостта ни към нея. Останах очарована от факта, че „Арома“ е осиновила над 52 декара букова гора, която се намира в Габровския Балкан, недалече от „Етъра“. Заминавам за Габрово, за да се разходя в гората, разбрах, че там гнездят дори скални орли, че редки птици я обитават. Това силно ме провокира“, призна Ваня Щерева.

Как се осиновява гора?

„Арома“ АД е създател на фонда Green Bulgaria, чиято основна цел е да подпомага материално собственици на гори, които поемат задължението да не секат дърветата и да съдействат за развитието и оцеляването на горските насаждения. Фондът се формира от постъпления от продажбата на продукти от серията Aroma Greenline - шампоани, балсами, душ-гелове, кремове, течни сапуни, лосиони за тяло. Задължително 5 процента от себестойността на всеки продукт се отчислява във фонда за опазването на естествените гори. Продуктите са с 95 процента натурален произход, без парабени и алкални сапуни. Те се радват на особен интерес от страна на потребителите и намират добра реализация и на чуждия пазар.
Любопитно е как се е случило самото осиновяване на гората над „Етъра“. Ива Икономова, директор „Маркетинг и иновации“ на „Арома“, го обяснява най-точно: „Най-напред проведохме проучване къде да инвестираме, помогнаха ни от WWF. След това се свързахме със собственика на гората и го убедихме да работи с нас. Около година продължи юридическото оформяне на проекта и подготовката на документите. След като си сложихме подписите, осиновяването е вече факт. Фондът Green Bulgaria ще осигурява на собственика средства, които той би спечелил от добива на дървесина. По този начин даваме шанс на гората да се развива занапред във времето, а хората да й се наслаждават“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване