06/05/12 17:32
(http://www.klassa.bg/)

„Информационно обслужване“ иска да координира е-управлението

„Информационно обслужване“ има желание и готовност да поеме координацията на е-управлението, съобщи Александър Колев, изпълнителен директор на дружеството. Държавната компанията предлага и защитава концепцията за единен системен интегратор на електронното правителство. Избраният за България модел е по австрийски образец, който е доказал преимуществата си. Въпреки че до момента не е посочено кой ще изгради, управлява и поддържа националната инфраструктура на електронното управление, предварителните коментари сочат, че управляващите ще изберат именно „Информационно обслужване“. Дружеството ще бъде играчът, който ще поеме ролята на единен системен интегратор.
Освен новия мениджърски екип, който ще ръководи фирмата, се очакват и още промени в Борда на директорите. Според информация от миналата седмица най-вероятно Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще влезе в ръководството на „Информационно обслужване“ до края на юни. Така със своя опит той ще допринесе за превръщането на фирмата във водеща при изграждането на електронното управление в България, предполагат експерти. Това не означава, че единият системен интегратор ще поеме целия бизнес в държавата, а че през него ще се възлага работа към частния сектор, поясни Колев. Директорът допълни, че „Информационно обслужване“ е компания, която ще работи за държавата и интересите й.
Припомняме, че сегашният изпълнителен директор пое управлението над фирмата преди около 3 месеца. Преди встъпването му в длъжност компанията беше в криза. За периода 2009-2011 г. приходите на дружеството бяха спаднали почти наполовина - съответно от над 34,5 млн. лв., до под 20 млн. лв. Рентабилността през 2009 г. е била в рамките на 14 на сто, докато през миналата година е достигнала до едва 1%. След действията на новия шеф приходите в дружеството са се увеличили с 3% за първите 4 месеца спрямо данните за същия период на миналата година. Финансовият резултат се е оказал с около 0,5 млн. лв. по-добър, а служителите са получили правилната мотивация. За момента „Информационно обслужване“ държи едва 4 на сто от пазара за информационни технологии и има дял от над 20% в пазара за електронен подпис. Служителите в държавното дружество са около 630 души, като средната месечна заплата възлиза на около 1200 лв. Приблизително 40 на сто от приходите идват от държавни структури и 60% са от частните компании. Александър Колев и Ваня Големанска бяха назначени на мястото на Чавдар Тодоров и Бисер Боев през февруари тази година, като за най-вероятна причина се смятаха лошите финансови резултати на дружеството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване