06/05/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

"Комерсант": България бави газопровода "Южен поток"

За проекта за газопровод "Южен поток" може да възникнат нови усложнения, пише руският в. „Комерсант“. България заплашва да се откаже от него. София не е доволна от ставките на транзитните такси и нормата на рентабилност дори при условие, че "Газпром" й обеща да направи намаление на цената на газа с 11 на сто. Ако двете страни не се договорят, мястото на България може да заеме Румъния, макар че това ще повиши стойността на проекта. В понеделник главата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че София може да не подпише споразумението за газопровода от Русия до Европа до 15 ноември. Този срок даде на ръководството на "Газпром" президентът Владимир Путин, а строителството на съоръжението трябва да започне през декември.
България вече се отказа от реализацията на два големи енергийни проекта с Русия - строителството на АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис". По повод "Южен поток" по думите на Добрев преговорите засега продължават, но България не е готова да подпише споразумението, тъй като "Русия е заявила нови искания към финансовия модел на газопровода, преди да се съгласи да даде намалението в цената на природния газ".
За намаление в цената на природния газ за България от 11,1 на сто от 1 април 2012 година Делян Добрев се договори в средата на май с шефа на "Газпром" Алексей Милер (през 2011 година цената беше около $390 за хиляда кубометра). По думите на български чиновник, страната е изпратила документите за намалението още преди две седмици. То трябваше да бъде изчислено на основата на среднопретеглените цени за доставка на газ от април до декември 2012 година, а България да го получи със задна дата от 1 април, припомня изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване