06/05/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Номер 2 на “Ал Кайда” е убит в Пакистан

Абу Яхия ал Либи, смятан за номер 2 в “Ал Кайда” и един от основните стратези на организацията, е бил убит при нападението на американски безпилотен самолет в Северозападен Пакистан, предаде АФП. Информацията, получена от източници, близки до пакистанското разузнаване, е потвърдена от силите за сигурност на САЩ.
Духовникът от либийски произход, чието истинско име е Мохамед Хасан Каид, вече е бил обект на подобни акции, отбелязва “Аарец”. Последната атака е била проведена в понеделник сутринта в Северен Вазиристан, племенния пояс около Афганистан. Операцията доведе до смъртта на седем чуждестранни екстремисти. Либи е бил сериозно ранен и е бил отведен в болница, където е починал. В района са се стекли екстремисти от “Ал Кайда”. Обикновено те извършват погребенията на загиналите от въздушни удари бързо, за да скрият самоличностите им, но сега телата са били отнесени с коли.
Ал Либи, който има диплома по химия, стана известен, след като през 2005 г. избяга от американски затвор в Афганистан. Той беше дясната ръка на Айман Зауахири, който пое ръководството на групировката след смъртта на Осама бин Ладен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване