06/05/12 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Подготвя се закон за контрол на биопродукти в магазините

Подготвя се нов закон за контрола на биологичните продукти в търговската мрежа. Текстът е в процес на обсъждане в работни групи, в които участват представители на браншови организации за биопроизводители. Това съобщи Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“, по време на семинар „Биопродуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите”. По време на дискусията бе даден пример с безалкохолна напитка, разпространявана в търговската мрежа с етикет за биопродукт, без да има сертификат. След констатирането на случая от агенцията по безопасност на храните и глоба от 1000 лв. безалкохолното продължава да се предлага в магазините безнаказано. Затова българските производители настояват и у нас да се въведе опитът на Германия, където и търговците на биохрани да имат съответен сертификат и да носят отговорност за храните, които продават. Засега българското законодателство ги задължава единствено да отделят биопродуктите от конвенционално произведени на различни щандове. В бъдеще те ще се съхраняват разделно и в складовете на търговската мрежа.
България бележи ръст от 30% в биологичното земеделие и биопроизводството през последната година, съобщи на семинара зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. По думите му отчитаме постоянно увеличение на биологичните оператори, като само за последната година са регистрирани 1054 стопани. В страната има вече около 60 хил. пчелни семейства, от които произвеждат биологичен мед, около 10 хил. овце и кози, които са в този сектор на производството. Всяка година се произвеждат по близо 200 тона биологично кисело мляко, както и около 150 тона сирене. „Не случайно беше променено законодателството и биологично произведените плодове и зеленчуци са включени в европейската схема с национално съфинансиране „Училищен плод”. Трябва да продължим да популяризираме изгодите от биологичното производство за производители, преработватели, потребители, консуматори”, заяви Димитров.
В проекта за регламент за развитие на селските райони през следващия програмен период от 2014 г. се предвижда създаване на отделна мярка „Биологично земеделие”, която ще субсидира екологичните практики в селскостопанското производство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване