06/05/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Първи интерконтинентален полет на самолет със слънчево захранване

Швейцарски авантюрист излетя от Мадрид малко преди зазоряване, за да осъществи първия интерконтинентален полет на самолет със слънчево захранване, предаде АФП.
54-годишният психиатър Бернар Пикар започна пътуването си до Рабат в 6:30 ч българско време вчера, като се насочи към Севиля в Южна Испания. Маршрутът предвижда да навлезе в мароканското въздушно пространство над Танжер и да кацне в Рабат около 1 часа през нощта.
Едноместният самолет Solar Impulse е с големината на Airbus A340, но тежи колкото обикновен семеен автомобил – 1600 кг. Той трябва да извърши пътуването от Европа до Африка, без да използва и капка гориво, като ще достигне височина 3600 м. Всеки от моторите на построената от карбонови нишки машина зарежда 12 хиляди литиеви полимерни батерии с тегло 400 кг през деня, които гарантират, че ще може да продължи полета си след здрачаване. През 2010 г. Solar Impulse влезе в историята като първия пилотиран самолет, който летя цяло денонощие на слънчеви батерии. Той е оставал във въздуха 26 часа, 10 минути и 19 секунди над Швейцария, има и рекорд за височина - 9235 м (30298 фута).
Пикар има опит в летенето с балони. През 1999 г. заедно с британеца Брайън Джоунс той извърши първата обиколка на света с балон. Пикар поема контрола на слънчевия самолет от Андре Боршберг, 59-годишен швейцарски чиновник, който проведе първата част на полета от Пайерн, Швейцария, до Мадрид, Испания, на 25 май. Проектът започна през 2003 г и за 10 години е струвал около 100 милиона долара, предаде Си Би Ес. Очаква се през 2014 г да бъде осъществена и околосветска обиколка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване