06/05/12 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Хилари Клинтън укрепва демокрацията при съседите на Иран

Руска служба на Би Би Си

Хилари Клинтън. Снимка: Държавен департамент

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети Армения, а след това Грузия и Азербайджан от 4 до 7 юни. По мнението на политолози тази обиколка е важна както в геополитически план, така и за развитието на трите държави от Южен Кавказ.

Съгласно изявленията на Държавния департамент на САЩ Клинтън ще се срещне с ръководители и представители на обществеността в трите страни и ще обсъди “важни въпроси на регионалната сигурност, демокрацията, икономическото развитие и борбата с тероризма”. Фактът, че държавният секретар на САЩ посещава държавите от Южен Кавказ за втори път през последните две години свидетелства сам по себе си за значимостта на региона за външната политика на САЩ, смятат политолози.

Съседството с Иран привлича в още по-голяма степен вниманието на Запада към Южен Кавказ. Очаква се при преговорите си с ръководителите на Армения, Грузия и Азербайджан Клинтън да отдели голямо внимание на отношенията с Иран и на сигурността в региона. Освен това тя пристига там в навечерието на избори в тези бивши съветски републики и затова темата за демократичното им развитие няма да остане съвсем на заден план в хода на срещите в Ереван, Тбилиси и Баку.

След обиколката си из Европа Хилари Клинтън пристига в Армения. По план тя трябва да се срещне с президента Серж Саркисян и с представители на гражданското общество. Армения е главният и най-верен съюзник на Русия в Южен Кавказ и поддържа доста тесни връзки с Иран. По мнението на няколко политолози това не пречи на отношенията между Ереван и Вашингтон.

“Не мисля, че отношенията на Армения [с Русия и Иран] размесват по някакъв начин картите на западната политика. В крайна сметка какво могат да представляват отношенията на Армения с Иран? Те са обикновени, работни, от средно равнище, а не стратегически отношения”, казва за Би Би Си Манвел Саркисян, директор на арменския център за стратегически и национални изследвания.

Докато Армения има затворени граници със съседните Турция и Азербайджан, Вашингтон като цяло се отнася с разбиране към стремежа на Ереван да запази добри отношения с Иран, смята Ричард Киракосян, директор на Центъра за регионални изследвания. Но въпреки това, твърди политологът, най-вероятно Вашингтон ще напомни на Ереван, че трябва да бъде крайно внимателен в контактите си с Техеран.

“По време, когато санкциите на ЕС и САЩ спрямо Иран се засилиха, трябва да очакваме, че Вашингтон ще напомни на Армения, че трябва да бъде внимателна, за да не може Иран да се опита да заобиколи тези санкции или арменско-иранските отношения да не могат да създадат някаква заплаха за отслабването на духа на тези санкции”, посочва Киракосян в интервю за Би Би Си.

От друга страна, оставайки единственият надежден партньор на Русия в региона, Армения “търси нова степен на баланс между прозападната си ориентация и необходимостта от близки отношения с Русия, казва експертът. Според Киракосян стратегическата грешка на Армения би била да надценява влиянието и силата на Русия и да подценява стратегическата важност на Армения за Русия.

Впрочем отношенията с Иран ще бъдат приоритетна тема не само на визитата на държавния секретар на САЩ в Ереван. По мнението на политолози случващото се напоследък между Техеран и Баку ще бъде в центъра на вниманието по време на срещите на Клинтън с ръководството на Азербайджан на 6 юни. Отношенията между Азербайджан и Иран рязко се изостриха напоследък. Баку с напрежение гледа на сътрудничеството между Иран и Армения, а същевременно развитието на отношенията между Израел и Азербайджан предизвиква недоволството на Иран.

“Струва ми се, че азербайджанско-иранските отношения сега са на най-ниско равнище от обявяването на независимостта на Азербайджан и безусловно това влошаване влиза в контекста ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване