06/05/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Ще има ли ЕС своя прокуратура?

Евродепутатите в новосъздадения Комитет за борба с организираната престъпност и Европейската комисия подновиха разговорите за създаване на прокуратура на ЕС, предаде “Юроактив”.
Френският дясноцентристки депутат Вероник Матийо предложи инициативата на среща в ЕП в Брюксел на 4 юни. Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че това би било “добра идея”, но има нужда от по-широка политическа подкрепа. В момента няколко страни членки са против, добави говорител на парламента.
Новата служба на ЕС беше предложена първо в проучване на ЕК преди 12 години. За създаването й има правни основания в Лисабонския договор, според който за това са достатъчни 9 или повече страни членки. Прокуратурата ще отговаря за разследване, наказателно преследване и изправяне пред правосъдието на лица, които нанесат щети на активи на ЕС. Службата ще изпълнява и функциите на прокуратура в компетентните съдилища на страни - членки на ЕС, по отношение на подобни провинения. Малмстрьом напомни на депутатите, че освен хуманитарната цена, която плащат жертвите, престъпността и корупцията струват на ЕС 120 милиарда евро на година, или 1% от общия БВП. Тези пари трябва да се върнат на данъкоплатеца, “особено по време на икономическата криза”. Тя подчерта също, че най-добрият начин за справяне с организираната престъпност е да се посегне на богатството на престъпниците. През март ЕК предложи закон, който да позволи на страните членки да конфискуват имущество, придобито от престъпна дейност, дори ако извършителите са загинали или се укриват. Брюксел работи и по проучване на антикорупционните закони, мерките срещу прането на пари, нови мерки срещу данъчните убежища и повече участие на Европол в трансграничните разследвания. Данъчните убежища играят своята роля в прането на пари, но проблемът е да се накарат държавите членки да вземат мерки, подчерта британският либерал Бил Нютон Дун.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване