06/06/12 18:38
(http://www.klassa.bg/)

9000 долара глоба, ако демонстрираш в Русия

Руският парламент прие закон, който предвижда солени глоби за участниците в демонстрации, съобщи „Файненшъл таймс“.
За отделните граждани санкцията за участие в неразрешени митинги вече ще е 9000 долара, а за организаторите – 32 000 долара. Досега размерът на глобите варираше между 30 и 150 долара. Отсега нататък обаче дори и споменаването на предстояща демонстрация в интернет ще се наказва с глоба.
Думата, в която доминира пропрезидентската партия „Единна Русия“, одобри закона във вторник през нощта с 241 гласа „за“ и 147 „против“ въпреки усилията на депутатите от опозицията, които предложиха близо 400 поправки, за да забавят вота. Сега текстът предстои да бъде приет и от горната камара на парламента и да бъде подписан от президента Владимир Путин, но това са формални стъпки.
Законът предизвика остри критики от страна на правозащитните организации и вероятно още повече ще радикализира общественото мнение, вместо да насърчи хората да си стоят по домовете при демонстрации, коментира изданието. „Повечето участници в подобни протести са бедни. Те не могат да платят глобата, независимо дали е 150 или 15 000 долара. Така че това за тях няма значение, просто ще ги ядоса“, казва Иля Пономарьов, депутат от опозиционната „Справедлива Русия“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване