06/06/12 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Банковият сектор в ЦИЕ продължава да трупа печалби, у нас те намаляват

За банките криза явно няма. Поне това сочат резултатите на големите финансови институции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). “Въпреки турбуленциите в еврозоната, които влияят и на ЦИЕ, банковите пазари в региона показаха по-голяма устойчивост, отколкото се предполагаше по-рано. Най-вече Полша и Русия демонстрираха солидно развитие и бяха светъл лъч на банковия пазар”, коментират анализаторите на Райфайзенбанк интернешънъл АГ (РБИ) и Райфайзен центробанк в последния годишен анализ на банковия сектор за ЦИЕ, изготвен от „Райфайзен рисърч“.
Нещо повече – според данните банковите сектори в региона като цяло са били по-печеливши през 2011 г. Средната възвръщаемост на балансовия капитал и резерви (ROE) в региона е нараснала до 12.8% през 2011 г. спрямо 10.4% през 2010 г.
Според Петер Брециншек, главен икономист на „Райфайзен рисърч“, повишаващата се съвкупна ефективност на банковите сектори е била подкрепена от стабилизирането на нивата на необслужваните кредити. За целия регион показателят се стабилизира малко под 7%. По отношение на печалбите, банковите пазари в Русия, Полша и Чехия са отличниците. Групата на Русия, Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Сърбия и Албания са отчели среден годишен ръст на кредитите от 14% (преизчислен в евро). За разлика от тях, в останалите страни, които представляват 20% от банковия пазар в ЦИЕ, е било отчетено по-умерено представяне, като ръстът на кредитите в една или друга степен е останал слаб, и анализаторите очакват това развитие да се запази.
За целия регион ръстът на кредитите е останал на здравословни нива от 19% на годишна база в местна валута и 13%, съответно в евро. Потенциалът за растеж за 2009-2011 г. в региона е около 25%, докато за еврозоната е скромните 1%. Нивата на растеж на кредита в ЦИЕ, които бяха много високи в периода преди кризата, се върнаха до “нови нормални” нива. Много банкови пазари в ЦИЕ подобриха устойчивостта си, като намалиха съотношението между кредитите и депозитите, отчитат експертите на „Райфайзен рисърч“. “От 2009 г. привличането на депозити изпревари ръста на кредитите: на кумулативна база от 2009 до 2011 г. депозитната база в ЦИЕ се увеличи с 38%, докато кредитите нараснаха с около 25%. Според Гюнтер Дойбер, ръководител на ЦИЕ към „Райфайзен рисърч“, през последните 24-36 месеца съотношението между кредити и депозити е намаляло на повечето пазари в региона и регионът ще е по-малко податлив на външни шокове в сравнение с 2008-2009 г.

Къде сме ние?

През 2011 г. банковата система в България е продължила да адаптира дейността си в съответствие с плавното възстановяване на икономиката от рецесията, отчитат експертите. Според данните поради свитото кредитиране и високите нива на безработица, кредитната активност е нараснала с около 4% през 2011 г. Повишеното търсене на кредити главно от секторите търговия, преработваща промишленост и професионални услуги доведе до ръст на корпоративното кредитиране с 6% на годишна база през 2011 г., като този сегмент бе основен двигател за ръста на кредитния портфейл, отчитат анализаторите. През 2011 г. значението на привлечените средства от местни източници е нараснало. Отчита се и 12-процентният скок на депозитите. Това заедно с ниската кредитна активност са били и основният двигател за нарасналата ликвидност в банковата ни система. Съотношението кредити към депозити пък е спаднало до около 106% през 2011 г. – значително под нивата от 2009 и 2010 г. (около 115-120%). Банковата система приключи 2011 г. с обща капиталова адекватност от 17.5%, която отчетливо надхвърля регулаторния минимум от 12%. В резултат на стабилната ликвидна и капиталова позиция, българският банков сектор е добре подготвен да подкрепи кредитирането при по-благоприятна вътрешна и външна икономическа среда, което ни отличава от някои други конкуренти в Югоизточна Европа. Нетната печалба на бранша се е свила до 300 млн. евро през 2011 г. спрямо 315 млн. евро през 2010 г. Възвръщаемостта на активите (ROA) на банковата система, както и възвръщаемостта на балансовия капитал и резерви (ROE) също намаляха за трета поредна година, достигайки съответно 0.78% и 5.76%. По-слабият финансов резултат се дължеше на разходите за обезценка вследствие на ръста на класифицираните кредити и ниския ръст на новоотпуснатите кредити. През 2011 г. системата отчете лек спад в темпа на растеж на класифицираните и необслужваните кредити. Класифицираните кредити възлязоха на 23.21% от общите кредити, като 8.29% представляват кредитите “под наблюдение” (кредити със забава 30-90 дни), 3.18% “необслужвани кредити” (забава от 90-180 дни) и 11.75% “загуба” (забава от над 180 дни), пише още в доклада.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване