06/06/12 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Леви и десни популисти се сблъскват във Франция

Ройтерс

Жан-Люк Меланшон. Снимка: личен блог

За да получиш поглед върху бъдещето на европейската политика във времена на икономическа безнадеждност, е достатъчно да надникнеш във френското градче Енен-Бомон, където крайноляв кандидат влиза в съревнование с водача на крайно десните Марин льо Пен за място в парламента от нейния избирателен район.

Някога процъфтяващ център на въгледобивната промишленост, намиращото се в най-северния край на Франция градче се превърна в развъдник на радикални идеи след години на икономически упадък, а доверието в местните социалистически представители достигна дъното заради вълна от корупционни скандали.

Докато местните хора се подготвят да гласуват на парламентарните избори, които ще се състоят в два тура на 10 и 17 юни, социлогическите проучвания сочат, че вместо кандидатите от традиционните партии те ще предпочетат Льо Пен и оглавяващия Левия фронт, Жан-Люк Меланшон, които заеха съответно трето и четвърто място на първия тур на президентските избори през април.

Сблъсъкът между тях прикова вниманието във Франция, изправяйки тези две нестандартни личности в персонален двубой, за да докажат легитимността на идеите си срещу икономическия фатализъм, отхвърлянето на Европейския съюз и наранената гордост на работниците.

Сравненията с други пострадали от кризата региони в еврозоната са нещо често срещано в някогашната синдикална крепост, която през 2008 г. загуби бюджетната си автономия, след като станаха известни данни за огромен дефицит.

“В същата каша сме като Гърция, само дето ние се самозалъгваме”, каза 52-годишният Арно Вилет, собственик на кафене на централния площад на Енен-Бомон, което е пред затваряне. “На хората тук им писна, те гласуват, за да изразят гнева си срещу системата, дори вече не става дума за политика”.

Икономическите страхове бяха най-големият фактор на президентските избори през април и май, на които избирателите наказаха Никола Саркози, задето не успя да обуздае ширещата се безработица, докато Франция преминаваше неубедително през икономическата криза и дълговия хаос в еврозоната.

Гневните настроения помогнаха на Льо Пен да спечели първото място на 22 април в Енен-Бомон и тя се надява, че градчето сега ще се превърне в трамплин за влизането в парламента на нейната антиимигрантска партия - за първи път от 1986 г. насам.

Подкрепяна от добре организирани активисти, които облепиха градчето с плакати, които гласяха: “Само Марин льо Пен те защитава!”, победата й изглеждаше сигурна, докато популярният Меланшон не обяви своята кандидатура.

Последните социологически проучвания сочат, че Льо Пен може да загуби.Резултатите от публикувано през май в седмичника “Журнал дю диманш” социологическо проучване на френския Институт за проучване на общественото мнение показаха, че при балотаж Меланшон ще спечели срещу Льо Пен с 55 срещу 45 процента.

Но поддръжниците на Льо Пен възприемат кандидатурата на Меланшон просто като личен пиар от негова страна. Смята се, че лидерът на крайнолевите е несериозен кандидат и че му липсва легитимност. От Националния фронт твърдят, че за разлика от него, партията им присъства в Енен-Бомон от 2002 г. насам.

“Той търси популярност”, каза по адрес на Меланшон организаторът на Фронта Лоран Брис. “Той търси начин да продължи да съществува след /президентските/ избори и най-голямата му надежда е да си спечели популярност на гърба на Марин льо Пен”.

Бягството на промишлеността от региона и ръстът на безработицата до над 16 процента не оставиха големи надежди за промяна и местните хора се обезвериха. Но Брис казва, че обещанието на Льо Пен да прочисти местната власт среща голяма подкрепа вследствие на корупционен скандал, чиято цел е бившият кмет Жерар Даложвил.

В Енен-Бомон доводите срещу имиграцията отстъпват по важност на призивите за оттегляне от еврото, което според Брис местните обвиняват за загубата на покупателната си способност.

“Това е горд район на работническата класа, където на хората не им харесва да живеят с подаяния”, каза той. “Хората се обръщат към нас, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване