06/06/12 14:24
(http://www.klassa.bg/)

Финансовите министри на Г-7 призоваха Европа към по-агресивни мерки

Финансовите министри от Групата на седемте водещи икономики призоваха Европа по време на телеконферентен разговор във вторник за по-агресивни действия за овладяване на ескалиращата дългова криза с очакванията лидерите на еврозоната да стабилизират банковата си система през следващите седмици. Политици от САЩ и други държави от Г-7 са обезпокоени, че европейските лидери не действат достатъчно бързо и смело, за да намерят решение на кризата, която заплашва да вкара региона в тежка рецесия и да повлече и останалите икономики по света. Освен САЩ Г-7 включва и Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания. Призивите бяха фокусирани основно върху Испания, чието правителство се бори да рекапитализира банките си, натоварени с милиарди евро под формата на лоши жилищни заеми. Въпреки че Испания не е член на Г-7, испанските политици също се присъединиха към призивите. Испанският бюджетен министър Кристобал Монторо заяви, че партньорите му от еврозоната трябва да действат по-бързо, за да подкрепят испанските банки. Вашингтон очаква действия от Европа през идните седмици, които да стабилизират банковата система на еврозоната, заяви заместник помощник- министърът по международни отношения към Министерството на финансите на САЩ Марк Собел.
Германия отказа да отпусне средства от европейските спасителни фондове пряко за испанските банки. Предложението за отпускане на тези средства беше направено от Международния валутен фонд. Но германският канцлер Ангела Меркел сигнализира в понеделник, че в крайна сметка Берлин може да обмисли преминаване към европейски банков съюз. Европейските планове за евентуален гръцки фалит и излизане от еврозоната също бяха основно опасение за политиците, отправили призивите. Държавите от Г-7 не направиха официално изявление след призивите. Но служител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че финансовите министри и централните банкери „са разгледали развитието на световната икономика и финансовите пазари, както и обмисляния политически отговор, включително придвижването към финансов и фискален съюз в Европа“.
Майкъл Фроман, главен съветник по международните икономически въпроси на американския президент Барак Обама, заяви, че лидерите от Групата на 20-те най-големи индустриализирани и развиващи се икономики очакват да видят европейски план за конкретни действия на срещата на върха на Г-20 на 18 и 19 юни в мексиканския град Лос Кабос. „Той ще послужи като полезна стъпка, която да принуди европейските държави да предприемат действия“, заяви на конференцията Фроман, който изпълнява ролята на главен преговарящ за президента на срещите на върха на Г-20. Отделно Обама разговаря по телефона във вторник с британския премиер Дейвид Камерън за кризата в еврозоната и предстоящата среща на върха на Г-20, съобщиха от Белия дом.
Японският финансов министър Джун Адзуми цитира европейските политици, които са заявили, „че ще се заемат с въпросите, включително и с испанските дългови проблеми, по отговорен начин и им вярвам“. Но японският министър не отговори еднозначно на това, дали европейските политици са обещали някакви нови мерки. „Казах им, че искам те да предприемат конкретни и последователни мерки, за да се почувстваме сигурни както ние, така и пазарите“, заяви той. Според Собел Вашингтон вярва, че Европа има капацитета да „предприеме необходимите действия, за да се справи с предизвикателствата“ и че европейските лидери започват да действат по-бързо.

По „Дау Джоунс“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване