06/06/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Франция върна пенсионната възраст на 60 г. за някои категории работници

Френското правителство обяви, че възстановява правото за пенсиониране на 60-годишна възраст за тези, които са започнали работа, преди да навършат 20 години, предаде “Експрес”. От право на пенсия на 60 г. ще могат да се възползват и майките на 3 и повече деца, както и по-възрастните безработни, добавя Би Би Си. Промяната през 2013 г. ще облагодетелства 110 000 души. Съобщението изпраща силен сигнал към електората 4 дни преди парламентарните избори. Министърът на социалните въпроси Марисол Турен уточни в Съвета на министрите, че тази мярка ще струва 1,1 милиарда евро през 2013 г. и 3 милиарда през 2017 г., което е по-малко от предвижданото.
Промяната беше сред предизборните обещания на новия президент социалиста Франсоа Оланд и тя отменя частично решението на предишния президент Никола Саркози от 2010 г. пенсионната възраст да се качи на 62 години. Опозицията предупреждава, че мярката ще струва два пъти повече от предвиденото и подложи на критика вземането на решението без консултация с парламента.
Реформите на Саркози бяха добре приемани от финансовите пазари. Европейската комисия предупреди миналата седмица да се внимава с всякакви промени в пенсионната система. Министър-председателят Франсоа Ейро обаче заяви, че правителството е решено да изпълни целите си. Очаква се да започнат преговори между синдикатите и работодателите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване