06/07/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Винен фестивал представя най-добрите изби на Балканите

Ако винопроизводителите от Балканите се обединят, могат да докажат, че са пета сила в света след Франция, Италия, Испания и САЩ, че е регион с такова голямо богатство на местни сортове грозде и интересни вина. Това заяви Галина Нифору, изпълнителният директор на Балканския винен форум и фестивал, които ще се проведат от 14 до 17 юни в грандхотел „София“. По думите й настъпва небивал ренесанс във винопроизводството в региона и през последните 10 години всички балкански страни бележат забележително развитие по отношение на качеството, налагането на местни винени сортове и маркетинг. Галина Нифору припомни, че виното и лозата са се зародили на Балканския полуостров и затова регионалният бранд трябва да се издигне на нова позиция. За първи път в истoрията на Балканите винопроизводители от над 10 страни се обединяват под бранда „Вино от Балканите” – инициатива, чрез която се цели създаването на положителен имидж както в региона, така и пред световната винена общност. Над 20 световни топексперти ще пристигнат в България, за да изберат победителите в различните категории – бели, червени и розе вина от местни и интернационални сортове. „Българският форум е един от малкото конкурси в Европа, които следват австралийския модел на оценяване, подобен на Decanter World Wine Award, което позволява по-реално оценяване на състезаващите се вина“, заяви изпълнителният директор на конкурса. След успешното лансиране на първото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал в Атина, Белград, Скопие и Хърватия, проектът ще бъде представен и в София. В българската столица ще бъдат представени над 400 вина от 90 изби. Най-доброто вино сред всички участвали в състезанието ще получи грандтрофея на фестивала, направен от изтъкнатия български художник Кольо Карамфилов. С изразните средства на приложното изкуство той обединява триадата – слънце, човек и вино.
Програмата на първото по рода си събитие, на което София ще бъде столица на балканските вина, се състои от две части. На 14 и 15 юни ще се проведат 5 дегустации от членовете на журито. В двата фестивални дни на 16 и 17 ще се направи дегустация на избрани вина от 60 изби от Балканския регион. Топвиното на Балканите ще бъде наградено и с плакета на Кольо Карамфилов. В конкурса ще участват 38 български изби, а в дегустациите ще се представят общо 32 наши винопроизводители. Фестивалът, организиран със съдействието на БТПП, ще посрещне всички желаещи да се насладят на най-добрите образци на вина от Турция, Гърция, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния и, разбира се, България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване