06/07/12 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Две трети от населението на света може да изпитва недостиг на вода до 2025 г.

Около 1,6 милиарда души живеят в региони с недостиг на вода, а до 2025 г. две трети от населението на света може да се сблъска с проблемни условия по отношение на наличието на вода, прогнозира ООН, цитирана от сайта profit.bg.
Основните притеснителни факти за световната водна криза са следните - глобалното потребление на вода се е увеличило четири пъти през последния век. Тази тенденция не отслабва. В същото време повечето от основните световни водни басейни са изправени пред високи нива на воден стрес.
Американците използват най-много вода на човек от населението си. Можете да предположите какво ще стане, когато останалата част от света стане също толкова "развита" и увеличи потреблението на ценната течност. Още днес по отношение на потреблението на вода Европа внася от нея стотици милиарди куб. м годишно.
Търсенето на вода в Китай ще надхвърля предлагането с 25% през 2030 година, прогнозира организацията. Тя отчита, че в по-голямата част от Китай има по-малко вода, отколкото в пясъчния Близък изток. В този дух прогнозите са, че в Индия водата ще свърши, докато в Арабският свят вече изчерпват невъзобновяемите водни пластове.
Доста притеснително е, че заради липсата на вода и недохранване 40% от децата в по-голяма част от Африка и Индия имат забавяне в растежа си. В същото време населението нараства бързо в райони, където водният стрес вече е висок.
Недостигът на водни ресурси може да доведе до все повече конфликти в бъдеще. Увеличението на населението само ще задълбочи проблема. Същото важи и за климатичните проблеми. С ръста на глобалната икономика ще се увеличава и нейната жажда. Много конфликти се очертават на хоризонта, каза по този повод Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН. Епицентърът на конфликта може да е между Бангладеш, Индия, Индокитай и Пакистан. В същото време засушаванията драстично са се засилили през последните 100 години.



Само 2,5 на сто от запасите на планетата са сладка вода


По данни от Световния форум за водата в Истанбул през 2009 година 79% от валежите падат над океаните, 2% - върху езерата, и едва 19% - върху сушата. Солената вода представлява 97,5% от водата на планетата. Основната част от останалите количества вода е затворена в ледниците.
Най-голям потребител на вода е земеделието със 70% от общата консумация. Ако не се направят съществени подобрения в напоителните системи, този дял може да се увеличи до 90%. Индустриалните потребители са отговорни за 20% от общата консумация на вода срещу 10% за домакинствата.
Световното население нараства с 80 млн. души годишно, а търсенето на сладка вода ще се увеличава с 64 млрд. куб. м годишно до 2050 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване