06/07/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Започва доброволна комасация в 200 землища

Доброволна комасация в 200 землища у нас се очаква да започне до 2020 г. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на национален поземлен форум, организиран от посолството на Холандия и Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според Боянова парцели от 40-50 дка са икономически ефективни, докато в България средният размер на тази терени е 5,5 дка. „Трябва да идентифицираме проблемите, за да не продължава тя с бавни темпове“, коментира тя.
Процесът и процедурите около комасацията са финансово неблагоприятни за малките собственици. Понякога съсобствениците на даден имот не могат да бъдат намерени. Затова предлагаме процедура, в която да може да участва само един от тях. Освен това държавата може да поеме част от средствата за проектиране, нотариални такси, изготвяне на промените в земеделския кадастър, регистриране на новата собственост. Имаме амбицията до края на 2012 г. подаването на споразуменията за комасация да става в електронен вид, след като вече декларациите се подават в електронен вид.
Друга стъпка в тази насока е въвеждането на софтуер, който да позволява споразуменията да се базират не на възстановената собственост, а на фотокартата на обработваемите земи. Трябва да помислим как споразуменията за ползване да са за 5 години, а не само за една, защото който кандидатства за субсидии по агроекология, трябва да ползва земята повече от година, коментира Светлана Боянова. Посланикът на Нидерландия у нас Карел ван Кастерен заяви, че Холандия е като България по площ, но е номер 2 в света по износ на земеделски култури след САЩ. „Целта е не просто да произвеждате пшеница и слънчоглед, а продукти с добавена стойност като зеленчуци, плодове и месо“, каза той. Вилемайн ван Аселт, ръководител проекти в Службата за управление на земите и водите на Нидерландия DLG, сподели, че доходността от напояваните земи е с 52% по-голяма от ненапояваните земи. Тази държавна структура в Холандия работи по комасацията, напояването и подобряването на средата в селските райони.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване