06/07/12 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Отстъпката от 11,1% в цената на руския газ равна ли е на 120 млн. долара?

Загадките около цените на доставяния от "Газпром" природен газ у нас се множат. Преди две седмици енергийният министър Делян Добрев отиде в Москва и се върна с новината, че "Газпром" се е съгласила на отстъпка в цените на доставяното от нея гориво от 11,1 на сто. Срещу това от Кремъл искат да ускорим работата по газопровода "Южен поток". Предполагаше се намалението да влезе в сила със задна дата - от 1 април. После се оказа, че въпросният договор все още не е подписан, и така досега все още няма отстъпка в цената.
В сряда - 6 юни, шефът на националната газова компания Димитър Гогов даде ново тълкувание на договорените в Москва отстъпки. Той поясни, че не ставало въпрос за цени, а за намаляване на разходите на "Булгаргаз" с около 120 млн. долара. Доколкото обаче основните разходи на компанията са за покупка на газ? Не стана ясно тези милиони на колко процента се равняват, нито каква цена ще поиска компанията за горивото от 1 юли тук, у нас. За сметка на това на следващия ден в централния печат се появи негово интервю, в което той пак говори за отстъпки, но не ги пресмята в милиони долари. Може би защото тези 11 процента спестяват на "Булгаргаз" 120 млн. долара?
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване