06/07/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Търговията замръзна, промишлеността расте

Оборотът в търговията на дребно през април е запазил нивото си от предходния месец, докато в промишлеността нараства с 1,5% спрямо март, а строителната продукция с 0,2%. Това показаха предварителни данни на НСИ за четвъртия месец на годината.
През април спрямо март най-много се е раздвижила търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,9%, покачването при фармацевтичните стоки, козметиката и тоалетните принадлежности е с 0,9%. Лек ръст - с 0,4%, има и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, с компютърна и комуникационна техника. По-малко бизнес обаче е имало в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,3%, сочи статистиката.
В промишлеността през април спрямо март най-много е скочило производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 6,0% и преработващата промишленост - с 1,4%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 6,7%. В строителството продукцията от гражданско/инженерно строителство се увеличава с 0,3%, а от сградно строителство - с 0,2%, през април спрямо март.
Спрямо същия месец на миналата година обаче картинката е малко по-различна. Търговията на дребно е с 0,3% под тогавашното равнище, индексът на промишленото производство регистрира ръст от 0,3%, а при строителната продукция увеличението е най-осезаемо – с 4%.
През април 2012 г. оборотът бележи ръст спрямо същия месец на 2011 г. в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 12,5%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 8,5%. Спад има при текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 21,1%.
На годишна база увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост - с 4,2%, докато намаление се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,9%, и в добивната промишленост - с 5,1%.
Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти – 10,2%, и в производството на продукти за междинно потребление – 4,3%, докато в производството на енергийни продукти е отчетено намаление – 10,1%, сочи статистиката.
През април 2012 г. спрямо април 2011 г. увеличението на строителната продукция се определя предимно от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, където нарастването е с 9,2%, а в сградното строителство - с 0,1%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване