06/07/12 14:29
(http://www.klassa.bg/)

Швеция ще бъде принудена да внася боклук

Швеция може да се окаже принудена да внася боклук от други страни, за да не спира работата на все по-разширяващата се мрежа от инсталации за производство на енергия, които работят чрез изгарянето на боклуци, предаде сайтът thelocal.se.
Милиарди крони са били инвестирани в изграждането на нови заводи за изгаряне на боклук, запазва се и висок интересът към разширяването на съществуващите предприятия. Но шведите просто не правят достатъчно боклук, за да се гарантира работата на заводите. Според последните прогнози от шведската индустриална асоциация за управление на отпадъците (Avfall Sverige) страната ще трябва да внесе около 1,6 милиона тона боклук. В момента около 30 шведски електроцентрали, захранвани от боклука, изгарят близо 5,5 милиона тона отпадъци годишно. Плановете за разширяване на индустрията обаче може да повишат капацитета на страната с 30% за следващите 6 до 8 години. Перспективите за внасяне на боклуци от други страни обаче притесняват шведската агенция за защита на околната среда, която препоръчва намаляване на количеството на отпадъците. “Бяхме много ясни в нашия национален план за отпадъците. Рециклирането на материали, повторното им използване и намаляването на отпадъците са това, към което призоваваме”, заяви Катарина Остлунд от агенцията. Тя обаче призна, че може да е по-добре боклуците да се пренасят на големи разстояния, за да може да бъдат изгорени за топлина и електричество, отколкото да се оставят да лежат на сметищата. “Боклукът, който е оставен на сметище, не се използва за нищо полезно”, заяви тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване