06/10/12 13:32
(http://www.klassa.bg/)

9 родни сериала в битка за “Златен чадър” на Mediamixx 2012

9 на брой са българските сериали, които ще се състезават за “Златен чадър” - приза за най-добър сериал в рамките на 18-ото издание на международния медиен фестивал Mediamixx 2012.
Чуждестранно жури ще оценява родните продукции, произведени в периода 2010 – 2012 година.
Сред съдиите има представители от Русия, Англия, Турция, Гърция и Сърбия. Призове ще бъдат връчени съответно в категориите: “Най-добър филм”, “Най-добър режисьор”, “Най-добра музика”, “Най-добър кастинг”.
Зрителите също ще имат право да гласуват. Нещо повече – техният вот ще определи присъждането на награди за съответно любим актьор и актриса и любим сериал на публиката.
Всички акредитирани представители на гилдията ще формират и нейния вот за приза “Златната корона”.
За голямата награда “Най-добър сериал” тази година все още не е учреден награден фонд, но от следващата призът ще бъде придружен и от солидна финансова премия.



Кой журира тв сериалите?


Джорджа Браун, Би Би Си
Джорджа Браун е търговски мениджър за Indie Drama в BBC Worldwide. Тя работи с още 120 независими продуценти във Великобритания и по света, за да управлява придобиването на права и инвестицията в препродукция. Програмирането на драма от BBCW включва всички канали във Великобритания (BBC, SKY, Channel Four, E4, ITV, Living , UKTV) с изключително добре продавани продукции като Sherlock, Misfits, Primeval, Hotel Babylon, Spooks, Mad Dogs, Whitechapel, Scott and Bailey, Being Erica, Wallander и Call the Midwife. Джорджа е работила в BBC в отдел „Фактически придобивки“ отново към BBC Worldwide за награждавани предавания, между които Natural World, Human Planet и Frozen Planet

Ник Малмхолт, експерт на свободна практика
След като много години сътрудничи на успешни продукции по целия свят, сега Ник Малмхолт е на свободна практика и се фокусира върху това да създаде нови и оригинални схващания за телевизионните сериали и киното. Пазарите, за които е разработвал драматични продукти, включват: Австралия, Белгия, България, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Индонезия, Италия, Холандия, Нова Зеландия, Полша, Русия, Сингапур, Южна Африка, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ. Живее в Лондон и пише разкази и пиеси.

Изет Пинто, основател и президент на Global Agency
След като учи в BILGI в Турция, се дипломира от Sratford в Щатите. Работил е в Тайланд няколко години в сферата на международната търговия. През 2007 г. той решава да изнася турски сериали навън. България е ключовият пазар, от който започва тази линия. Първият сериал на компанията 1001 Nights моментално става хит в почти 40 държави. Последният хит на Global Agency - Magnificent Century, е продаден на 41 страни за излъчване в праймтайма. Днес Global Agency е позната като компанията разпространител с най-бърз растеж, като представлява 64 проекта от 15 страни и е ексклузивен дистрибутор на водещия гръцки Mega, продуцентската компания от Франция Coyote, първия частен турски канал Star TV и на проекти от Constantin Entertainment Germany и SBT Television Brazi. Сега Изет Пинто си поставя за цел да изкара Global Agency на стоковата борса през 2014 г.

Виктория Елмасиоглу, Гърция
Г-жа Елмасиоглу завършва Brown University, член на Ivy League, и получава бакалавърска степен по английска и американска литература. След успешна журналистическа кариера в Ню Йорк, където е редактор на Time Out New York и Zagat, тя се връща в Гърция. В момента Виктория е директор на отдел „Придобивки, разпространение и развитие“ в Television Enterprises S.A., първите телевизионни студиа за цветна телевизия и една от най-успешните продуцентски компании в страната. TVE продуцира сериали с високи рейтинги и многобройни награди, а най-скорошен е The Island. Освен че е продуцент на успешни сериали като Secrets of Eden, Wedding Ring и много други, Виктория представя гръцки сериали на международна територия за пръв път в телевизионната история на Гърция.

Юрий Михайлович Обухов, Русия
Той е известен руски продуцент и преподавател. В момента е президент и изпълнителен директор на „Каро продакшън” и студио „Кинопроба” в Русия. От 1993 г. поема ръководството на руската програма „Крофърд комуникейшънс” в Атланта. Между 1989 г. и 2006 г. е директор на главна дирекция „Кино” (1989–1992 г.) и заместник-директор на „Киноцентър „Горки” (2000 – 2006 г.) в Москва. Бил е жури на международни фестивали в Русия, Италия, Холандия, Израел, Франция, Аржентина, Гърция, Германия, Чехия, Корея, Швеция, Испания, Белгия и други. В неговото продуцентско портфолио ще намерим заглавия като Red Giselle (2001 г.), Remove Access (2004 г.), Extra Time (2005 г.), Savior (2007 г.), Lower Caledonia (2008 г.) и др. 
Марко Новакович, Сърбия
Има две филмови награди – за режисура на краткия документален филм Comebackstory (Белград, 1993 г.) и за снимките на Dayforitself (от фестивала Golden Knight, Нови Сад, 1994 г.).  Той е режисьор на няколко театрални постановки и на много телевизионни програми – тв сериали, вариетета, музикални програми, концерти на живо, ток шоута, телевизионни игри, реклами и видеоклипове за някои от най-известните изпълнители в Сърбия. Журирал е на “Златната ракла”, на полуфинала на международните награди „Еми“ в категория „Популярни изкуства“. Член е на Общността на филмовите и телевизионните дейци, Белград. През 2011 г. той заснема втория си фийчър филм Menagerie, който е в процес на постпродукция. От ноември 2010 г. той работи като отговорен редактор в Radio Television Serbia for drama and fiction serial program.
Яко Молхов, вицепрезидент на CEETV
Яко Молхов е роден в София, дипломира се от Първа английска гимназия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с много добри резултати. От същия университет има бакалавърска степен по журналистика и магистърска по електронни медии, като за дипломната си работа защитава теза върху телевизионния пазар в Централна и Източна Европа. Професионалният опит на Яко включва стажове в  The Atlantic Club of Bulgaria и Министерството на външните работи, където работи в PR отдела. По-късно той работи в няколко местни тв продуцентски компании и телевизионни канала на различни длъжности, като се фокусира върху контент рисърч, програмиране и продуциране. През 2009 г. той ко-основава CEETV – водещ източник за тв пазара в Централна и Източна Европа, където в момента изпълнява длъжността на вицепрезидент по проучвания. През 2011 г. Яко Молхов е член на журито на престижния международен филмов фестивал Febio Fest, който се провежда всяка година в Прага.

Конгресът вече е традиция
Конгресът в програмата на форума Mediamixx предвижда провеждането на няколко дискусионни панела, отразяващи актуалните медийни теми – за медийните войни, защитата на авторските права, дигиталните платформи в родния ефир, дигитализацията на печата, както и продуцентското сътрудничество между България и Турция.

Цел на тазгодишния конгрес е не само да се инициира дискусия в професионалните среди, но и да се предложат адекватни решения на наболелите медийни проблеми през последните години.

И още един фестивал
В състезателния панел “Фестивали”, освен посветения на тв сериалите, се задава и още един. Крос медия фестивалът има за задача да покаже най-добрите крос медийни постижения и да поощри бъдещото използване на множество комуникационни канали. Фестивалът ще има 5 основни категории, 4 от тях са отредени за телевизионен, радио, уеб и продукт на печатните медии, реализирани като крос медия, и една по-широка категория за медиен продукт, използващ най-успешно медийни канали за крос промоция.

Ежегодните награди се запазват
В рамките на тазгодишното издание на Mediamixx 2012 ще бъдат връчени и ежегодните почетни награди: за умна инвестиция в медийния бизнес – Smart Investor Award; награда за принос в развитието на международните комуникации и бизнеса между държавите – Cross Country Award; награда на домакините – курорт Албена; награда за цялостен принос за развитие на медийния бизнес.

“Златните чадъри” ще бъдат връчени на празнична галацеремония на 13 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване